PRIMANJE MITA

Finale USKOK-ove akcije Index: Zatvor za osam profesora Prometnog fakulteta

ZAGREB - Devet profesora s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu dulje vrijeme ne smije više raditi u nastavnom zvanju. Osam njih mora u zatvor.

Radi se o profesorima koji su procesuirani u USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji Index. Vrhovni sud u međuvremenu je gotovo u cijelosti potvrdio prvostupanjske presude u dva postupka iz slučaja Index vezana za Prometni fakultet.

Koncem studenoga prošle godine obznanjena je pravomoćna odluka Vrhovnog suda u slučaju kupnje ispita na tom fakultetu. Od 22 optužena profesora, posrednika i studenata, 20 ih je pravomoćno osuđeno. Dvoje je oslobođeno presudom Županijskog suda. No, Vrhovni sud taj je dio ukinuo tako da će im se ponovno suditi.

Primanje mita

Osam profesora i suradnika fakulteta, Dragan Badanjak, Velimir Kolar, Ivan Bošnjak, Dražen Kovačević, Ivan Zavada, Sanja Marušić, Antun Sertić i Damir Božičević, pravomoćno su osuđeni zbog primanja mita ili puštanja studenata na ispitima “iz usluge” na zatvorske kazne u rasponu od šest do 20 mjeseci. Svima je izrečena i sigurnosna mjera, pet godina zabrane obavljanja zvanja djelatnosti ili dužnosti u znanstveno-nastavnom zvanju.

U predmetu koji se odnosio na sređivanje upisa na Prometni fakultet USKOK je postigao 100-postotni uspjeh. Svih 14 optuženika pravomoćno je osuđeno. Vrhovni sud promijenio je presudu zagrebačkoga Županijskog suda samo u dijelu koji se odnosi na zabranu rada za Dragana Badanjka. Pet godina zabrane Vrhovni sud mu je podigao na čak deset godina. U ovom predmetu Badanjku je izrečena i znatno veća kazna, dvije i pol godine zatvora.

Uz Badanjka, u slučaju “upisi” bio je optužen i profesor Krešimir Somek. No, on je uz priznanje dobio uvjetnu kaznu od deset mjeseci za jedan slučaj protuzakonitog posredovanja te tri godine zabrane rada.

Najveće kazne

Najveće zatvorske kazne u oba slučaja izrečene su glavnom posredniku Mladenu Budoru, koji je za sređivanje upisa dobio 18 mjeseci, a za organiziranje kupnje ispita dvije godine i deset mjeseci zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 19:16