REVOLUCIONARNI POTEZ

'EVO KOLIKO SMO LANI ZARADILI I POTROŠILI' Javnost prvi puta dobila uvid u financijsko izvješće jedne biskupije u Hrvatskoj

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Dubrovačka biskupija u 2014. godini poslovala je pozitivno i ostvarila 1,753.789,34 kuna viška prihoda. Ukupni prihodi iznosili su čak 25,44 milijuna kuna, a rashodi 23,69 milijuna kuna. Pozitivno su poslovale i neprofitne organizacije biskupijski Caritas i Popovski zbor, javlja Dubrovački vjesnik.

Stoji to u financijskom izvješću o poslovanju za 2014. godinu, a o kojem su na današnjoj konferenciji za novinare govorili biskup dubrovački mons. Mate Uzinić i biskupijski ekonom Mario Dominiković, što predstavlja prvo financijsko izvješće jedne biskupije objavljeno u Hrvatskoj.

Biskupija je u svom izvješću za 2014. obuhvatila i one prihode i rashode koje inače nisu predmet oporezivanja, pa se izvješće konačnici razlikuje za oko 1,4 milijuna kuna.

Unatoč velikom kreditnim obvezama Dubrovačka biskupija izvukla se iz velikih financijskih dubioza i loših poslovnih angažmana sa više tvrtki koje je prije nekoliko godina u različitim angažmanima osnovala Dubrovačka biskupija u skandalu nazvanom „Pokora“, a zbog kojeg se biskup Mate Uzinić lani ispričao vjernicima na poljuljanoj vjeri.

U međuvremenu, Dubrovačka biskupija je očistila lošu aktivu i postala zdrav ekonomski sustav, no dodatno se zadužila za 3 milijuna eura, a taj će kredit plaćati do 2024. godine.

- Novi ekonomat Biskupije uspio je isplatiti sve dugove tvrtke Pokora te ugasiti sve tvrtke koje je mogla izuzev tvrtke Benfortuna preko koje posluje, te tvrtke Otok koja upravlja otočićem Sveta Marija u NP Mljet, dok je sa tvrtkom Midia Investments d.o.o. postala suvlasnik u tvrtki Elaphiti Conspectus radi zajedničkog građevinskog projekta na zemljištu u Lozici. Ulazak Biskupije u ovo suvlasništvo bio je uvjet otpisa značajnog dijela dospjelih kreditnih obveza koje je Dubrovačka biskupija imala prema Midia Investments d.o.o. Bili smo osuđeni na odnose s tom grupacijom – obrazloženo je na današnoj konferenciji za novinare.

- Smatramo da sada imamo dobre ugovorne pozicije i da nam to daje za pravo da s nadom gledamo na realizaciju toga projekta. S Midia Investmentom smo u ljeto 2012., nakon osmomjesečnih pregovora došli do dogovora koji nam je omogućio daljnju suradnju. U dobroj vjeri oni su nam opisali 13,8 miijuna kuna i do tada, ljeta 2012. S Midia Investmentom ne vrijede drugi ugovori - rekao je ekonom Dominiković.

- Naša zadaća je s onim što smo primili upravljati na način da nam pomogne u vršenju poslanja koje nam je dao Bog, a ne da nam postane zapreka tom poslanju. U skladu sa svojim mogućnostima i znanjem trudit ćemo se financijsko poslovanje Dubrovačke biskupije neprestano stavljati u službu duhovnog cilja i poslanja Crkve, poruka je dubrovačkog biskupa koji je redovito godišnje podnošenje financijskog izvješća najavio lani.

Izvješće je objavljeno i na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije.

Biskup Uzinić najavio je i kako su za nedavnoga hodočašća mladih papi u Rimu pozvali papu Franja u Dubrovnik iduće godine uz proslavu 1700. obljetnice smrti sv. Vlaha i 600. godina od ukidanja trgovine robljem u Dubrovačkoj republici, što je papu posebno zanimalo, javlja Dubrovački vjesnik.

- Papa nije odbio, ali nije niti prihvatio. Naime, njegov posjet ovisi o jako puno faktora koje ne ovise samo o njemu - rekao je biskup Uzinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:58