MIJENJA SE ZAKON

Evo kako će izgledati ustroj nove Vlade: osniva se novo ministarstvo, jedno se razdvaja...

Bez posla ostaje dvoje državnih tajnika

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Saborski zastupnici nove većine poslali su danas prijedlog izmjena Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojim će se oformiti novo Ministarstvo demografije i useljeništva, razdvojiti dosadašnje Ministarstvo gospodarstva, mijenjaju se i nazivi nekih od ministarstava, a ukidaju se dva središnja državna ureda, i to onaj za demografiju i mlade te za razvoj digitalnog društva.

Novo Ministarstvo demografije i useljeništva, na čijem će čelu biti kandidat Domovinskog pokreta Ivan Šipić, preuzet će poslove Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a djelomično i poslove iz djelokruga Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji se odnose na useljeništvo, povratak hrvatskih iseljenika u Hrvatsku i njihovo uključivanje u gospodarski i društveni život u Hrvatskoj.

Središnji državni ured za demografiju i mlade se ukida, za sada bez dužnosti ostaje državna tajnica Željka Josić.

Ustrojava se i Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, na čijem će čelu biti dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a obavljat će poslove zaštite okoliša i prirode te vodnog gospodarstva iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje mijenja ime u Ministarstvo gospodarstva i vodit će ga DP-ov Ante Šušnjar.

Digitalizacija

Mijenjaju se i ime i djelokrug Ministarstva pravosuđa i uprave koje postaje Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te preuzima poslove dosadašnjeg Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva koji se ukida. Dosadašnji ministar gospodarstva Damir Habijan preuzet će ovo Ministarstvo nakon što je Ivan Malenica odlučio napustiti Vladu i bit će saborski zastupnik i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a za sada bez dužnosti ostaje državni tajnik Bernard Gršić.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pak, postaje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te preuzima poslove dosadašnjeg Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koji se odnose na unapređenje kvalitete života mladih.

Ministarstvo poljoprivrede mijenja naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a vodit će ga glavni tajnik DP-a Josip Dabro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 14:40