EPPO U AKCIJI

Europsko tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv dvojca zbog radova na sanaciji jame Sovjak kod Rijeke

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podigao je optužnicu protiv predsjednika Uprave GK Grupe Roberta Gotića i Miroslava Šaravanje

Varazdin, 140722.
Europski istrazitelji uhitili su direktora tvrtke GK grupa, Roberta Gotica (plava majica), zbog spornog natjecaja za procistac otpadnih voda.

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podigao je optužnicu protiv predsjednika Uprave varaždinske GK Grupe Roberta Gotića, inače osumnjičenog i u aferi Varkom, te Miroslava Šaravanje, vlasnika tvrtke Sokol Vinkovci.

Kako je jučer EPPO priopćio ne navodeći identitete obuhvaćenih osoba, tereti ih se zbog primanja i davanja mita te zbog trgovine utjecajem, vezano za radove na sanaciji jame za odlaganje otpada Sovjak. Radi se o inkriminaciji da je Gotić dao 130.000 eura mita Šaravanji za njegove nezakonite usluge.

Istraga protiv Roberta Gotića, istaknutog HDZ-ovca i bivšeg varaždinskog gradskog vijećnika, te vinkovačkog poduzetnika Šaravanje vezano za sanaciju jame Sovjak u Rijeci i za jedan kreditni aranžman kod poslovne banke, pokrenuta je u studenom prošle godine, a nakon što je policija ranije upravo zbog afere Sovjak upala u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te izuzela dokumentaciju vezanu za taj projekt.

- Sumnja se da su u razdoblju od prosinca 2020. do veljače 2022. dvojica optuženika davali odnosno primali mito za trgovanjem utjecajem. Naime, iz rezultata istrage slijedi je drugooptuženik (Šaravanja op. a.) koristio svoje veze u trgovačkim društvima i financijskim institucijama kako bi pomagao prvooptuženiku (Gotić op. a.) u provođenju njegovih poslovnih aktivnosti i ostvarenju poslovnih ciljeva. Zauzvrat mu je prvooptuženik pristao platiti određeni novčani iznos.

Na temelju prikupljenih dokaza, utvrđeno je da je prvooptuženik predvodio zajednicu ponuditelja u natječaju za javni projekt vrijedan 44 milijuna eura, ‘Projektiranje i izvođenje radova sanacije jame Sovjak‘, koji je bio sufinanciran sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije. Isto tako, utvrđeno je da je drugooptuženik prvooptuženiku osigurao daljnje neometano odvijanje poslovanja ponudivši mu neophodnu pomoć u fazi provedbe projekta. Nadalje, iz rezultata provedene istrage slijedi i da je prvooptuženik zatražio od drugooptuženika da kod jedne banke osigura njegovom trgovačkom društvu bankovna jamstva, kako bi ono moglo nastaviti svoje druge poslovne aktivnosti. Zauzvrat je prvooptuženik platio drugooptuženiku najmanje 130 000 eura, u tri navrata, izvijestio je EPPO.

Podsjetimo da je na početku istrage Županijski sud u Zagrebu na zahtjev EPPO-a izdao nalog za privremenu blokadu imovine Miroslava Šaravanje ‘s ciljem osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi‘.

Okrivljenicima za spomenuta kaznena djela prijeti zatvorska kazna do osam godina.

Robert Gotić bio je uhićen u srpnju 2022. godine u aferi Varkom, također po nalogu EPPO-a, a tada su osim njega privedeni i bivši šef komunalne tvrtke Varkom Željko Bunić i poduzetnik Stjepan Ptiček. Jedno vrijeme proveli su u istražnom zatvoru, a istraga je u međuvremenu i proširena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 12:20