KREŠO BELJAK

'Europskim se pučanima pridružila Vučićeva stranka. Kako će to HDZ objasniti svojim biračima?'

 Damjan Tadić/Hanza Media

Bit će kako rukovodstvo stranke odluči - ustrajno odgovara šef HSS-a Krešo Beljak na trenutno najužarenije predizborno pitanje na koju će se stranu okrenuti seljaci.

Hoće li ostati u dosadašnjoj koaliciji s HDZ-om ili će otići u savez sa SDP-om. Glavni bi odbor svoju odluku trebao donijeti u četvrtak.

Volja većine

- Sve su opcije otvorene - tvrdi Beljak. Velika bi većina HSS-a navodno preferirala samostalni izlazak na izbore. Ali, i u tom bi se slučaju otvorilo pitanje postizborne koalicije pa je, po njegovu mišljenju, mnogo poštenije odmah dogovoriti predizborni savez. Sam je, kaže, spreman poštivati volju većine. Ne bi ponavljao greške prethodnika za koje tvrdi da su koaliciju s HDZ-om nametnuli, bez konzultiranja stranačke baze. - Ne bih prejudicirao odluku, ali mislim da će prevladati pamet, a ne srce - izjavljuje šef HSS-a, ne precizirajući što to znači.

Premda se izrijekom ne želi izjašnjavati, lako je razumjeti da Beljak preferira koaliciju sa SDP-om. Navodno i najveći dio članova Glavnog odbora, koji broji 134 člana, razmišlja slično. Protiv takve kombinacije javno je digla glas europarlamentarka Marijana Petir kojoj je koalicija HSS-a s ljevicom neprihvatljiva “zbog bitno drugačijeg sustava vrijednosti”. - Ne bih mudrovao o svjetonazorskim razlikama jer većinu HSS-a ništa ne veže sa svjetonazorom HDZ-a ili SDP-a - tvrdi Beljak.

Za HSS su, šapuću kuloari, obje velike stranke spremile raskošne ponude. Ali, čini se da to baš i nije točno. Beljak je, koliko se može razumjeti, skloniji braku sa SDP-om jer više ne vjeruje HDZ-u. - HDZ se nije ponio korektno. Direktno su kršili koalicijski dogovor. Premda je HSS na izborima sa svojih 35.000 preferencijalnih glasova postigao rezultat bolji od svih drugih članova Domoljubne koalicije, na koncu smo završili na jednom saborskom mandatu kao i stranke koje su dobile tristotinjak glasova - objašnjava. Zato je rukovodstvo HSS-a odlučilo raskinuli brak s HDZ-om. Navodno ni razgovor Beljaka s vjerojatnim budućim šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem ovih dana nije bio baš nešto uspješan.

Ministarstvo

Ponuda SDP-a mnogo je konkretnija. Uključuje navodno čak i sigurno mjesto za Marijanu Petir na europskim izborima 2019. HSS-u je ponuđena i pozicija ministra poljoprivrede, što je stranka, kako kaže Beljak, spremna prihvatiti, uvjerena da može donijeti pozitivne promjene u resoru koji je strašno zapušten i u kojem su napravljene strateške greške upropastile hrvatsko selo. Nije mu strana ni ideja o potpredsjedničkom mjestu u Milanovićevoj Vladi. Šef HSS-a tvrdi da funkcije ipak nisu bile presudne. - Bolje s nekim tko će dati manje, ali da se nešto počne raditi. Nećemo s onima koji očekuju da HSS bude dizač ruku, kao dosad, bez obzira na to što nude - kaže.

Kako će europskim pučanima, čiji su član, baš kao i HDZ, objasniti svoj postupak? - To će se pitanje vrlo brzo nametnuti kao problem, ali ne HSS-u, nego HDZ-u - odgovara Beljak, ističući kako je medijima ovih dana promaklo da je u EPP kao pridruženi član primljena stranka srpskog premijera Aleksandra Vučića. - Ne znam kako će HDZ to objasniti svojim biračima, ali osobno se ne vidim kao dio takve obitelji - reći će šef HSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 12:27