LOŠE PROGNOZE

Europska komisija: Hrvati, prevarili smo se. BDP će vam ipak sporije rasti

U Europskoj komisiji smatraju da će se Hrvatska teško uspjeti vratiti na predrecesijske stope rasta
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Europska komisija (EK) procjenjuje da će hrvatski BDP ove godine rasti 1,1 posto, piše u dijelu njenog proljetnog izvješća posvećenom Hrvatskoj.

To pokazuje da je sada malo pesimističnija nego jesenas, kada je očekivala rast od 1,5 posto. Slično su raspoloženje već pokazali i brojni domaći analitičari, kao i međunarodne institucije poput MMF-a koji sada prognozira rast od 1,3 posto, a ranije je prognozirao 1,6 posto.

Nepovoljni uvjeti

Iako je ekonomska aktivnost dotaknula dno, EK smatra malo vjerojatnim da će se Hrvatska u kratkom roku vratiti na predrecesijske stope rasta. Razloga tome je mnogo. Domaća potražnja vrlo je slaba jer su uvjeti na tržištu rada nepovoljni, a stanovništvo i kompanije su prezaduženi i nastoje smanjiti dugove. Uz to, “tijekom recesije povjerenje ulagača ozbiljno je narušeno i trebat će mu neko vrijeme da se oporavi”.

“Izvozni rezultati slabiji su od rasta u većini izvoznih tržišta. Sve u svemu, te otegotne okolnosti otežat će oporavak”, zaključuje EK u izvješću. U 2012. godini očekuje se blago ubrzanje rasta na dva posto zahvaljujući nešto boljoj privatnoj potrošnji i investicijama.

U drugoj polovici ove godine očekuje se blagi oporavak tržišta rada, a stopa nezaposlenosti mogla bi pasti sa 12,1 na 11,3 posto. No, razlog tome je i brže povlačenje ljudi s tržišta rada (primjerice, zbog umirovljenja) od rasta zapošljavanja.

Javne financije

Recesija je posebno ozbiljne tragove ostavila na javnim financijama, gdje su prihodi padali brže nego što su smanjivani rashodi. Posljedica je povećanje proračunskog deficita. S lanjskih 5,2 posto ove će godine doseći 6 posto BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:26