Vremenska nepogoda

Europi prijete goleme poplave, Hrvatska na udaru sljedeći tjedan: ‘Najopasniji bit će Dunav‘

‘Vrh vodnog vala Dunavom se očekuje za sedam do 10 dana. U lipnju smo imali veliki Dunav, sada će biti slično, možda će malo biti i viši‘

Nedim Sladić, magistar primjenjene meteorologije

 Osobna Arhiva/

Hrvatskoj "Boris", snažan prodor gladnog i vlažnog zraka nije donio kataklizmu, a kako stvari stoje niti neće, niti što se tiče novih padalina, a niti što se tiče vodostaja rijeka. No, to ne znači da problema neće biti, oni su mogući kao posljedica rasta vodostaja europskih rijeka koje protječu kroz Hrvatsku - Mure i Drave sredinom sljedećega tjedna, odnosno Dunava čiji val se očekuje kroz sedam do 10 dana, sve ovisi kakve će posljedice "Boris" ostaviti u središnjoj Europi kamo sada "putuje". A tamo se najavljuje nešto što se može nazvati pravom meteo-opasnošću.

Veći problemi kod nas bilježe se u priobalju, gdje je bilo obilnih oborina i puhao je snažan vjetar. U posljednja 24 sata gotovo da nije bilo "morske" županije koja na teren nije slala svoje vatrogasne snage na ispumpavanje vode iz objekata i prometnica te uklanjanja grana i stabala. Izdvajamo Istru u kojoj su zabilježene 23 vatrogasne intervencije u kojima je sudjelovalo 59 vatrogasaca s 26 vozila. "Boris" je donio i jednu dobru stvar - njegovim dolaskom HVZ je proglasio završetak glavnog napora požarne opasnosti.

Sava se izlila oko ponoći

Također pale su značajne količine kišnih oborina, DHMZ je najveću vrijednost izmjerio je na svojoj postaji Božava na Dugom otoku, slijede regije Gorskog kotara i Like gdje je palo između 60 mm i 100 mm.

Kako to da tako snažni pljuskovi nisu uzrokovali veće poteškoće, pogotovo u kontinentalnoj Hrvatskoj? Dva su razloga tome, objasnio nam je Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, prvo, prije ove kišne epizode svi vodostaji na svim vodotocima u Hrvatskoj bili su niski i vrlo niski, i drugo - tlo još uvijek nije bilo u potpunosti zasićeno vodom pa je imalo dosta veliku mogućnost upijanja palih oborina. Oborine su utjecale na porast vodostaja, ali ne do razine za proglašenje mjera obrane od poplava, a niti neće u narednim danima. Iz korita se izlila jedino Sava kod Zagreba.

- Oko pomoći se Sava počela izlijevati iz korita i dosegla je razinu od +261 cm, a to je za metar niže od granice za proglašavanje redovnih mjera obrane, dakle nikakve opasnosti nema za Zagreb ni za područja nizvodno. Vodostaj stagnira, a očekuje se opadanje, iako će kiša nastaviti padati naredna tri dana - kaže Novosel.

Raste i Kupa u Karlovcu, ali najviši vodni val koji će Karlovcem proći oko ponoći bit će za dva metra niži od razine za proglašenja mjera obrane. Ako ih bude, probleme će donijeti prekogranične rijeke Mura, Drava i Dunav, a što ovisi o količinama padalina u Austriji i Sloveniji, odnosno Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj.

- Imamo neke najave da bi vodostaj Mure, a posljedično i Drave i Dunava mogli biti visoki početkom idućeg tjedna, utorka, srijede, ali opet Mura bi trebala biti niža od svoje rekordne vrijednosti za pola metra do metar, to se odnosi i na Dravu. Vrh vodnog vala Dunavom se očekuje za sedam do 10 dana. U lipnju smo imali veliki Dunav, sada će biti slično, možda će biti malo i viši - kaže Novosel, ali napominje kako sve to uvelike ovisi o stanju u europskim zemljama. Tamo se pripremaju za velike probleme.

U pripravnosti vojska i vatrogasci

Poljske vlsti pozvale su građane da poduzmu preventivne mjere protiv predviđenih poplava u petak i da se pripreme za moguće nestanke struje i pitke vode jer se kod njih obilne padaline nastavljaju. Na oprez je sve koji imaju domove u blizini rijeka pozvao zamjenik ministra unutarnjih poslova Wiesław Leśniakiewicz. Mogući su nestanci struje i pitke vode. Na sastanku kriznog stožera u Wrocławu je bio premijer Donald Tusk. Izdano je upozorenje za regije Donja Šleska, Opole, Šleska i Malopoljska zbog obilnih padalina koje se očekuju sljedećih dana.

Poljske te češke vlasti ovoga vikenda očekuju padaline i do 400 litara po četvornom metru. U Slovačkoj i Austriji te su prognoze malo suzdržanije, no Austriju i Njemačku zabijelio je poveći snijeg u gorju.

Vodostaj Dunava, predviđa austrijski ORF, mogao bi narasti do razina koje nisu viđene pet do deset godina. Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da je vojska spremna rasporediti do tisuću vojnika bude li potrebno. Slovačka vojska i vatrogasci dobrovoljci također su u pripravnosti, a otkazane su brojne manifestacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:25