U PROBLEMIMA

Euro iznenadio i HZZ, korisnici potpora za samozapošljavanje bijesni: Čekamo dulje od dva mjeseca, ovo je nevjerojatno!

Korisnici potpore odmah nakon primitka pozitivne ocjene imaju kratak rok da osnuju obrt, zaposle se i redovito plaćaju doprinose, davanja i plaće

Ilustracija
 

 Mario Todoric/Cropix/Cropix

Kako nam javljaju korisnici, neki od građana koji su se prijavili za potporu za samozapošljavanje u 2022. godini te su dobili pozitivnu ocjenu za poslovni plan, prošli tjedan još nisu potpisali obavezni ugovor s HZZ-om jer se, kako tvrde da im je ondje rečeno, "čeka suglasnost Središnjeg ureda HZZ-a da nova aplikacija proradi i da se sustav prilagodi euru".

- Dio nas čeka dulje od dva mjeseca. Oni rijetki kojima se netko u HZZ-u javio saznali su da se čeka suglasnost Središnjeg ureda HZZ-a da nova aplikacija proradi i da se sustav prilagodi euru - tumače korisnici. Dodaju kako je još prošli tjedan samim pokušajem da se generiraju dokumenti osobe koja je prijavljena u evidenciju Zavoda bilo vidljivo da HZZ još nije prilagodio sustav jer se dokumenti ne mogu generirati, uz poruku da se sustav usklađuje s eurom.

Problemi za korisnike

- Godinu prije svi smo bili upoznati s time da 1. siječnja 2023. prelazimo na novu valutu, nevjerojatno je da je HZZ euro dočekao potpuno nepripremljen, čime je doveo mnoge korisnike potpore u velike financijske probleme - smatraju korisnici.

Najveći problem, objašnjavaju, leži u tome što su korisnici potpore odmah nakon primitka pozitivne ocjene dobili kratak rok u kojem su morali osnovati tvrtku ili obrt, zaposliti se i redovito plaćati doprinose, davanja i plaće. Ako kasne jedan dan ili imaju bilo kakav porezni dug, tvrde, krše obavezu prema HZZ-u i ostaju bez potpore. Nemaju mogućnost dobivanja kredita za početak poslovanja jer su morali biti nezaposleni prije podnošenja zahtjeva, što ih čini kreditno nesposobnima.

- To znači da korisnici potpore moraju imati vlastita sredstva u minimalnom iznosu od 7000 do 10.000 eura jer se HZZ nije pripremio za prelazak na euro - ljute se.

Odgovor HZZ-a

Na pitanja je li točno da aplikacija ni 20 dana od uvođenja eura nije bila prilagođena novoj valuti, zašto je i kako do toga došlo, je li aplikacija sada prilagođena novoj valuti i, ako nije, kada će biti, u HZZ-u nismo dobili konkretne odgovore. Odgovorili su tek rečenicom da je "prelazak na euro odrađen u skladu sa zakonskim propisima te da ne postoje zastoji u radu aplikacije zbog istog". Ističu kako krajem svake godine pri isteku rokova za dostavu zahtjeva za samozapošljavanje zaprimaju znatno veći broj zahtjeva nego tijekom ostatka godine te da je to razlog za nepotpisivanje ugovora.

- U 2022. zahtjeve za dodjelu potpore za samozapošljavanje zaprimali smo do 31. listopada te je zaprimljeno ukupno 10.359 zahtjeva, od čega je pozitivno ocijenjeno njih 6378 i isplaćeno je ukupno 78,1 milijun eura. Tijekom listopada zaprimljeno je više od 2500 zahtjeva, a u posljednjem tjednu tog mjeseca više od 1000 zahtjeva. Trenutačno su u fazi potpisivanja ugovora ili pred isplatom 304 zahtjeva, a bit će potpisani i isplaćeni u što skorijem roku - poručuju.

Iznos potpore određuje se prema budućoj djelatnosti, a maksimalno može iznositi do 15.000 eura za samozapošljavanje i do 20.000 eura za zelene i digitalne djelatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:32