BRUXELLES ZABRINUT

EU: Srbija se boji osloboditi Tihomira Purdu zbog pritiska svoje javnosti

Europska unija predmet vukovarskog branitelja gleda kao slučaj s mogućim težim političkim posljedicama
 Kos/CROPIX

ZAGREB - Slučaj Purda je, čini se, osim hrvatsku javnost te političke i pravosudne krugove u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, zainteresirao i Europsku uniju. Jutarnji list doznaje da se u internoj komunikaciji između Bruxellesa i predstavništava EU u regiji (Zagreb - Beograd) često spominje slučaj Purda , i to posljednjih nekoliko dana. Naime, EU ovaj slučaj ne gleda samo kroz prizmu funkcioniranja pravosuđa i procesuiranju ratnih zločina nego i kao slučaj s mogućim političkim posljedicama.

- Slučaj je izuzetno politiziran jer zadire u osjetljive stvari kao što su procesuiranje ratnih zločina, hrvatska ‘vukovarska trauma’, odnosi sa Srbijom, povlastice za branitelje, i sve to u općenitom predizbornom kontekstu - smatra jedan visokorangirani europski diplomat. Napominje da se hrvatska Vlada “nije previše potrudila” da javnosti, a posebno braniteljima, objasni kompliciranu pravnu pozadinu i procedure u ovom slučaju.

Jak utjecaj

Neki diplomati EU procjenjuju da se slučaj Purda koristi i kao “dobrodošla prilika” za branitelje da pooštre svoju retoriku (porukama da procesuiranje branitelja inkriminira Domovinski rat) i pritisnu Vladu uoči predstojećih izbora. Procjenjuje se da se branitelji boje da ne izgube “materijalne privilegije i tradicionalno jak utjecaj”. Zato raste njihovo nezadovoljstvo HDZ-om.

U nekim krugovima EU ovaj se slučaj procjenjuje kao “osjetljiv i za hrvatsko-srpske odnose”. - No, činjenica da je Srbija izrazila spremnost da ovaj slučaj prepusti hrvatskoj strani, a hrvatske vlasti tvrde da nema dokaza, moglo bi upućivati na to da ni Hrvatska ni Srbija nisu pretjerano zainteresirane da procesuiraju ovaj slučaj - kaže jedan drugi diplomatski izvor EU, koji procjenjuje kako je moguće da “Srbija shvati da dokazi možda nisu dovoljno jaki za presudu, što bi izgledalo loše u očima srpske javnosti”.

Ipak, u EU, iako priznaju neformalno da su izuzetno zainteresirani za ovaj slučaj te da ga prate pažljivo, ocjenjuju da on “nije ključan” u ocjenjivanju nepristranosti u suđenjima za ratne zločine u regiji.

Nitko nema koristi

I Bosna i Hercegovina, napominju u EU, našla se u neugodnoj situaciji te podsjećaju na slučaj kada je, upravo zato što su ga vlasti iz Srbije stavile na sličnu međunarodnu tjeralicu, u Londonu uhićen i visokorangirani bošnjački političar Ejup Ganić.

U Uniji se nadaju da slučaj Purda neće pokvariti odnose Hrvatske i Srbije jer to nikome ne bi donijelo koristi. Hrvatska je pred zaključenjem pregovora o članstvu u EU, a Srbija se na sve načine trudi dobiti status kandidata.

Pet EU razloga za zabrinutost

1. Slučaj je politiziran jer zadire u osjetljive stvari poput procesuiranja ratnih zločina i vukovarske traume

2. Hrvatska vlada nije se potrudila javnosti objasniti pravnu pozadinu slučaja

3. Hrvatski branitelji slučaj Purda koriste kao priliku za pooštravanje retorike

4. Ako Srbija uvidi da dokazi protiv Purde nisu dovoljno jaki za presudu, to bi loše izgledalo u očima njihove javnosti

5. BiH je neugodnoj situaciji zbog sličnosti sa slučajem oko izručenja Ejupa Ganića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 01:11