JEDINO SE VELIKA BRITANIJA PROTIVI SMANJIVANJU BANKARSKIH NAGRADA

EU: S malim bonusima banke se više neće moći kockati s milijardama

Odluka Europske Unije o ograničenju bonusa za bankare je nepovratna, a ta će ograničenja u Hrvatskoj biti još stroža. To je jučer potvrdio i hrvatski ministar financija Slavko Linić, koji je sudjelovao na sastanku ministara financija Europske Unije u Bruxellesu.

Britanski ministar financija George Osborne jučer je u Bruxellesu ostao izoliran u društvu kolega iz drugih država EU u pokušajima sprečavanja usvajanja odluke o ograničenju bonusa za bankare. Ministri financija EU u velikoj većini složili su se u dogovoru o tom ograničenju bonusa za bankare na najviše jednu godišnju plaću, uz mogućnost da se poveća na iznos dvije godišnje plaće ako bi to odobrili dioničari, ali formalna odluka Vijeća o tome odgođena je za nekoliko tjedna kako bi se ostavilo još malo vremena pokušajima za postizanje konsenzusa unutar Europske Unije i na neki način pronašla opcija da se i pojedini zahtjevi Velike Britanije uvaže, ako je to moguće.

Izglasavanje odluke

Michael Noonan, irski ministar financija, nakon jučerašnjeg sastanka u Bruxellesu rekao je da u Vijeću postoji velika potpora za ovu odluku, što otvara put za službenu pripremu kako bi je ministri na sastanku za nekoliko tjedana i formalno usvojili. Nakon toga bi Europski parlament u travnju trebao glasati za tu odluku.

Politički dogovor već je postignut prošli tjedan, nakon dugih pregovora između Europskog parlamenta i Vijeća. Upravo je Parlament najviše inzistirao na ograničavanju bonusa za bankare. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz tu je odluku nazvao prekretnicom koja će gospodarski sustav učiniti poštenijim i sigurnijim.

- Visoki bonusi često daju krive poticaje za financijsko tržište, ohrabruju riskantno ponašanje i krajnje spekulativne kratkoročne investicije - rekao je Schulz.

I predstavnici stranačkih skupina u Europskom parlamentu pozdravili su tu odluku riječima da se time štite i interesi poreznih obveznika, koji su prijašnjih godina morali plaćati cijenu za spašavanje banaka. Nakon početka financijske krize pitanje enormnih bonusa za bankare počelo je toliko iritirati građane da su bankari postali jedna od najomraženijih profesija u državama Europske Unije. Bilo je slučajeva da su i neke banke koje su loše poslovale, a morale su se spašavati novcem poreznih obveznika, i dalje dijelile enormne bonuse svojim menadžerima.

Globalno tržište

No, ova odluka digla je na noge London koji strahuje da će izgubiti u natjecanju s drugim velikim financijskim središtima u svijetu zbog ograničenja bonusa za bankare. Velika Britanija pokušavala je spriječiti taj dogovor jer se pribojava da će to negativno utjecati na City of London, glavno financijsko središte Europe. Tu odluku već je kritizirao londonski gradonačelnik Boris Johnson. Rekao je da Bruxelles ne može kontrolirati globalno tržište bankovnih talenata. Johnson strahuje da će New York, Singapur, Zürich i drugi veliki financijski centri profitirati od ove odluke na štetu Londona.

I jučer je u Bruxellesu britanski ministar financija Osborne zatražio da Irska kao predsjedavajuća pokuša u dogovoru s Europskim parlamentom promijeniti tekst odluke, ali mu je irski ministar odgovorio da “daljnji razgovori s Parlamentom neće promijeniti ništa”. Britanski mediji već pišu da je Irska “zabila nož u leđa Londonu” iako zapravo nijedna država EU nije stala na stranu Velike Britanije. Britanija upozorava da će ova odluka postići suprotan učinak jer će banke primorati da znatno povećaju plaće bankarima ako ne budu u stanju isplaćivati bonuse. Prema diplomatskim izvorima, Njemačka je pozvala na “glas razuma” te, ne dovodeći u pitanje nužnost usvajanje odluke, zatražila više vremena kako bi se eventualno osigurala i potpora Velike Britanije.

Strah za industriju

Potpora Londona nije nužna jer se odluka o tome u Vijeću može usvojiti kvalificiranom većinom, koja je osigurana bez problema, ali u Bruxellesu se pribojavaju da će odluka o ograničenju bonusa biti shvaćena kao još jedan udarac britanskom premijeru Cameronu i primjer da Bruxelles donosi tako važne odluke bez obzira na to što London o njima misli. A upravo je odluka o ograničenju bonusa za bankare jedna od najvažnijih za Veliku Britaniju jer pogađa jednu od najvećih industrija u toj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 14:42