U EU 2012.

EU pozdravlja ratifikaciju Arbitražnog sporazuma

 Reuters

BRUXELLES - Europska je Unija u petak pozdravila ratifikaciju arbitražnog Sporazuma između Hrvatske i Slovenije u Hrvatskom saboru. Amadeo Altafaj, glasnogovornik povjerenika za proširenje Ollija Rehna, rekao je Jutarnjem listu da Rehn pozdravlja ratifikaciju ovog Sporazuma u Hrvatskom saboru te očekuje brzo ratificiranje i u Sloveniji, iako razumije potrebu da se o tome očituje i Ustavni sud susjedne zemlje.

Europska Unija je i sama, angažirajući ne samo povjerenika Ollija Rehna i švedskog predsjedništva EU već i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Durao Barrosoa pomogla da dođe do dogovora o ovom Sporazumu između Zagreba i Ljubljane. U Bruxellesu se sada ovaj Sporazum i način na koji je on postignut između hrvatske predsjednice vlade Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora, spominje kao primjer drugima kako treba „U obostranom interesu i u interesu EU rješavati bilateralne sporove“. Takva se poruka šalje pogotovo Grčkoj i Makedoniji od kojih očekuju brzi dogovor o rješenju spora oko imena ove države a takav bi dogovor omogućio i otvaranje pristupnih pregovora između EU i Makedonije.

Neki naši izvori u Bruxellesu pohvalili su i konstruktivan stav koji je Hrvatska oporba imala pri glasanju u Hrvatskom saboru čime je dokazala da su nacionalni interesi Hrvatske iznad stranačkih interesa. Nedavno je vođa Hrvatske oporbe Zoran Milanović boravio u Bruxellesu gdje se susreo s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Duraom Barrosom. Taj je sastanak bio važan i za pridobijanje potpore SDP-a za ratifikaciju Arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije.

EU Hrvatskoj poručuje da ubrza napore za rješenje spora s Tužiteljstvom Haškog suda oko topničkih dnevnika. EU je sa svoje strane već napravila plan za prijem Hrvatske u EU počevši od 1 siječnja 2012. godine. Za to je i pripremila financijski paket. Diplomati EU se nadaju da će Slovenija, sukladno dogovoru, kroz svoju proceduru brzo rješavati sva pitanja vezana za davanje pristanka za otvaranje pojedinih poglavlja. EU i dalje računa da će Hrvatska, riješi li pitanje restrukturiranja brodogradnje i spor s Haškim sudom te reformira li pravosuđe, završiti pregovore tijekom sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:25