REAKCIJE BRUXELLESA

EU: Pomalo je čudno da je Sanader tako brzo napustio državu

Zbog pokretanja postupka protiv bivšeg premijera Hrvatska bi trebala biti nagrađena pozitivnim izvješćem u ožujku
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Povjerenik Europske Unije za proširenje Štefan Füle rekao je jučer Jutarnjem listu da je Hrvatska na dobrom putu da ispuni mjerila za zatvaranje poglavlja o pravosuđu te da se nada da će početkom ožujka sljedeće godine Europska komisija biti u stanju podnijeti pozitivan izvještaj državama članicama o ispunjavanju mjerila iz tog poglavlja.

Uspješna borba

Füle je to rekao prijepodne, dok još u Bruxelles nije stigla vijest o zahtjevu Državnog odvjetništva za ukidanje imuniteta bivšem premijeru Sanaderu i početku kaznenog postupka.

SVE O SKIDANJU IMUNITETA IVI SANADERU PROČITAJTE U SPECIJALU JUTARNJEG.HR

Jutarnji list je poslijepodne uspio povjereniku Füleu postaviti i izravno pitanje o Sanaderu te je li i postupak protiv njega jedan od primjera kojima Hrvatska treba dokazati uspješnost u borbi protiv korupcije na visokoj razini: - Ne komentiramo individualne slučajeve. Istodobno, mogu reći da je borba protiv korupcije važan dio Poglavlja 23, ako na to gledate ne samo iz kuta da imate potrebno zakonodavstvo i institucionalni okvir, nego da to zakonodavstvo i te institucije djeluju, i mogu reći da Hrvatska u tom smislu ide u dobrom pravcu. Komisija će podnijeti izvješće o ispunjavanju mjerila iz Poglavlja 23 početkom ožujka sljedeće godine - rekao je Füle.

Inače, iz EU ponavljaju kako žele da svaki pojedinačni slučaj bude profesionalan, neovisan i da pritom poštuje temeljna prava, pa tako i predmet protiv Sanadera.

Ipak, neki diplomati u EU su, kako kažu, ‘iznenađeni činjenicom da je Sanader uspio napustiti zemlju par sati prije odluke o ukidanju imuniteta’. - Ne želimo ništa prejudicirati, vjerujemo hrvatskom pravosuđu i policiji, ali nam je pomalo čudno da je on tako napustio državu - rekao nam je jedan EU diplomat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 05:53