RASKOL U INI

ESKALACIJA RATA U ENERGETSKOM DIVU: MOL će zbog Siska tražiti smjenu cijele Uprave Ine?

Ako se bude glasalo, MOL drži većinu u NO-u pa bi tako vrlo lako mogli promijeniti cijelu Upravu Ine
Omis, 300514.Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak posjetio je HE Zakucac u kojoj je zavrsena druga etapa rekonstrukcije. Domacin Vrdoljaku bio je predsjednik NO Zakucac Tomislav Seric.Na fotografiji: ministar Vrdoljak odgovara na pitanja novinara.Foto: Nikola Vilic / CROPIX *** Local Caption ***
 Nikola Vilić / CROPIX

Nakon što je odluka o gašenju sisačke rafinerije paralizirala rad Inine uprave, otvorena je, tvrde upućeni, čak i mogućnost da Nadzorni odbor smijeni Upravu.

Prema tom scenariju, nije isključeno da se članovi Inina Nadzornog odbora na sjednici najavljenoj za četvrtak 2. listopada odluče na smjenu Uprave. U slučaju takvog razvoja događaja, dva najveća dioničara Ine - mađarski MOL i hrvatska Vlada - morali bi, sukladno dioničarskom ugovoru, imenovati svatko po tri nova, “svoja” člana Uprave, kojima bi Nadzorni odbor također morao dati zeleno svjetlo.

- Teoretski, moguće je da Nadzorni odbor smijeni Upravu - kaže nam jedan izvor.

Ipak, dodaje da je takva mogućnost, kako sada stvari stoje, samo hipotetička. Naime, na dnevnom redu Nadzornog odbora nema točke koja bi se bavila smjenom Inine uprave niti je itko dosad takvo nešto predložio.

SUTRA VELIKI PROSVJED RADNIKA RAFINERIJE 'Siščani, dođite i pomozite nam'

To, međutim, ne znači da se takvo pitanje ne može iskristalizirati na samoj sjednici Nadzornog odbora, posebno kada se bude raspravljalo o strategiji razvoja rafinerijskog biznisa u Ini koja, među ostalim, predviđa i gašenje sisačke rafinerije, a koja je Upravu Ine čvrsto podijelila na mađarski i hrvatski dio. Nadzorni će odbor, doduše, raspravljati o strategiji, ali ne može donijeti odluku jer je to u djelokrugu Uprave koja, međutim, takvu odluku dosad nije uspjela iznjedriti.

U slučaju da se Nadzorni odbor odluči na smjenu Uprave, pitanje je i bi li u njemu došlo do reprize podjele koja je već raskolila Upravu Ine. Naime, dio naših sugovornika upozorava da bi smjenu Uprave vjerojatno poduprli mađarski članovi, dok bi se hrvatski tome suprotstavili. No hrvatskoj strani brojke tu ne idu u prilog budući da u Nadzornom odboru sjede pet mađarskih i četiri hrvatska člana, što znači da je preglasavanje u tom tijelu sasvim izgledno.

Ipak, svi se slažu da je pat-pozicija u koju je Ininu upravu dovelo neizglasavanje odluke o budućnosti rafinerijskog biznisa u kompaniji neodrživa na dulje staze. Drugim riječima, prije ili kasnije treba naći kompromis. Upravo u tome dio naših sugovornika vidi ulogu koju bi Nadzorni odbor na sjednici u četvrtak mogao (i trebao) odigrati.

Štoviše, takav je scenarij i najizgledniji.

- Smjena Uprave stvorila bi vakuum, u kojem se ne bi mogle donositi odluke. Stoga treba povući poteze koji će ‘otopliti’ odnose dva vodeća dioničara. Poradit ćemo na tome - kaže nam jedan član NO-a.

Priliku za to on vidi upravo u raspravi o strategiji rafinerijskog biznisa u Ini, koja je i rascijepila Upravu. Upravo bi to, smatra, mogla biti točka na kojoj bi se dva dioničara mogla sporazumjeti.

- Pokušat ćemo biti medijator i pomiriti stavove dviju suprotstavljenih strana - zaključuje. Hoće li se kompromis tražiti u već najavljenoj mogućnosti da se u Sisku, osim pretvaranja rafinerije nafte u distributivno-logistički centar, realizira još neka opcija koja bi omogućila nastavak rada za radnike, u ovom je trenutku teško reći.

Prema neslužbenim informacijama, u igri su tri mogućnosti, koje bi nadopunile novi distributivno-logistički centar: otvaranje kemijsko-farmaceutske rafinerije, bio-rafinerije ili spalionice otpada koja bi proizvodila energiju.

- To bi spasilo više stotina radnih mjesta u Sisku - poručuje naš sugovornik i dodaje da bi konačni broj ovisio o opciji za koju bi se Ina odlučila.

Nastavak poslovanja

Iako je Odbor izvršnih direktora jedna od ključnih točaka prijepora između hrvatske i mađarske strane u Ini, dio sugovornika upravo u njima vidi jamstvo normalnog funkcioniranja u uvjetima pat-pozicije u kojoj je sada Uprava.

- Izvršni direktori normalno obavljaju svoj posao pa se ne može govoriti o nemogućnosti odlučivanja u Ini - poručuje jedan naš sugovornik.

Komentar Viktora Vresnika:

Uprava se ne može isključiti iz procesa odlučivanja

Treba li se čuditi ako Nadzorni odbor Ine odluči smijeniti Upravu kompanije nakon što se dio njenih članova odbio izjasniti o budućnosti sisačke Rafinerije?

Ili da pitanje postavimo drukčije: bi li takva odluka Nadzornog odbora bila u interesu zdravog poslovanja kompanije ili je riječ o grubom manipuliranju manjinskog mađarskog vlasnika Ine, koji stjecajem okolnosti i nedovoljno razjašnjenih međudioničarskih ugovora u Nadzornom odboru ima jednog člana više?

Promatramo li Inu iz ugla domaće politike, svako zatvaranje pogona, a pogotovo onoga o kojemu ovisi velik broj obitelji u inače nerazvijenom dijelu države, izrazito je nepovoljan događaj za tim koji upravlja državom. Rafinerija Sisak je uz sisačku Željezaru upravo jedan od takvih slučajeva. Njeno zatvaranje neupitno bi život u cijeloj Sisačkoj županiji učinilo dramatično težim od današnjeg.

Promatramo li, međutim, Inu kao veliku kompaniju koja posluje na otvorenom međunarodnom tržištu, gdje je konkurencija neumoljiva, zadržavanje bilo kojeg dijela biznisa koji ugrožava poslovne rezultate kompanije nedopustiva je pogreška Uprave. Jednako tako pogrešnom može se smatrati i odluka dijela Inine Uprave da odbije sudjelovati o odlučivanju o budućnosti Rafinerije Sisak.

Članovi Uprave bilo koje kompanije, Ina tu ne može biti iznimka, imaju jasan izbor: dobri će uvijek nastojati donijeti odluku koja je u najboljem interesu kompanije kojom upravljaju. Lošiji će popuštati pritisku njima bliže struje vlasnika.

Nijedna Uprava, međutim, ne može apstinirati od procesa odlučivanja. Takva Uprava ne upravlja kompanijom i Nadzorni odbor kao predstavnik vlasnika ima je pravo smijeniti.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:19