LOŠE PROGNOZE

‘Epski vodeni val u Budimpeštu stiže s petka na subotu, sada je jasno da dolazi i nama. Točno znam koje naselje će potopiti‘

Dunavski val bi Hrvatskom mogao putovati tri dana, a on polučit će još jedan efekt...

Dunav u Budimpešti

 Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp

Snažni ciklonalni poremećaj "Boris", osim naglog zahlađenja i prošlotjednih problema na jadranskoj obali neće donijeti ni približnu nevolju kakvu je donio u zemljama srednje Europe. U Hrvatskim vodama su ublažili prognoze što se tiče vodnih valova koji nam pristižu Murom i Dravom, ali istovremeno je porastao stupanj zabrinutosti glede Dunava, sukladno rastu vodostaja ove najdulje rijeke Europske unije i nakon Volge druge najdulje na europskom kontinentu.

U Beču je već napravio kaos, u Budimpešti se za njega spremaju još od prošloga tjedna te ga očekuju s petka na subotu, a tri dana kasnije on će ući u Hrvatsku. Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda u kontaktu je s mađarskim kolegama, kaže nam kako Mađari očekuju vodostaj koji će biti u top 5 ikada izmjerenih, a on će se preliti i k nama.

- Na Dravi i Muri ne očekujemo možda niti redovne mjere obrane od poplave jer su dotoci manji od prognoziranih, primjerice, dvostruko manji nego što su to bili u kolovozu prošle godine, što je dobro, jer se neće preklopiti s velikim valom Dunava. Kolege iz Mađarske prognoziraju vrlo visoki Dunav u Budimpešti, na razini višoj od 800 cm, a takvih je u povijesti bilo samo pet. Vrh vodnog vala očekuje se tamo krajem tjedna, s petka na subotu - kaže Tomislav Novosel.

Vodni val će zatim putovati Mađarskom oko 220 km, odnosno oko tri dana do Hrvatske u koju ulazi u Batini pa ga možemo očekivati početkom sljedećega tjedna.

- Možemo očekivati vrlo visoku razinu, znači na plus 700 cm. Također, možemo reći da ćemo i mi zabilježiti visinu vodostaja u top pet ikad izmjerenih u Batini. Od 2006. godine i 2013. godine, kada smo imali velike vodne valove tamo su nasipi još ojačani, ali treba iskontrolirati situaciju. Sigurno smo već sada da će naselje Zeleni Otok kod Batine biti pod vodom, bilo je i u lipnju ove godine kada je tamo izmjereno plus 642 cm, znači sada tamo mještani mogu očekivati pole metra do metar viši vodostaj - prognozira Novosel, savjetujući da inventar dignu na prve katove kuća, ponegdje i na druge etaže.

Dunavski val bi Hrvatskom mogao putovati tri dana, a on će polučiti još jedna efekt - usporit će rijeku Dravu.

- Sigurno do Osijeka, a možda i do Belišća, računamo da nekih 50 kilometara neće "dozvoliti" Dravi da utječe u Dunav jer će se dići vodostaj. Zato je dobro da nemamo veliki dotok Drave - priča Novosel.

No, još danas se očekuju nove oborine na dunavskom slivu, u Češkoj i Mađarskoj, a u Austriji će se početi topiti snijeg. No to ne bi trebalo dodatno dići vodostaje, ali će utjecati na intenzitet opadanja vodostaja, koji će biti usporen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:36