POSTUPAK TRAJE GODINAMA

EPILOG PADA DVA MiG-a 2010. Počinje suđenje pilotima, ranjena žena dobila pola milijuna

Piloti Trošelj i Kudlika optuženi su da su skrivili sudar MiG-ova čije su krhotine rakete ranile Mariju Klipu (73)

Dok se čeka početak istrage MORH-ovih povjerenstava koja bi trebala utvrditi zašto su se pojavili tehnički problemi na MiG-u 21, zbog čega se srušio u nedjelju iznad Donje Lomnice, nesreća s dva pala MiG-a koja se prije četiri godine dogodila u općini Plaški uskoro će dobiti epilog. Na Županijskom sudu u Karlovcu, naime, počet će suđenje dvojici pilota koji su je prouzročili, satniku Igoru Trošelju i natporučniku Marijanu Kudliku. Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo protiv njih podignulo optužnicu, predmet je dostavljen Županijskom sudu i dodijeljen sutkinji Sandi Janković koja bi im, vjerojatno na jesen, trebala početi suditi.

Odbila nagodbu

Dvojica okrivljenih pilota, potvrđeno nam je iz MORH-a, suđenje će dočekati kao djelatne vojne osobe na službi u Oružanim snagama RH na mjestu pilota aviona u Protupožarnoj eskadrili (Trošelj), odnosno u eskadrili borbenih aviona (Kudlik).

Osim tog postupka, godinama traje i onaj na Općinskom sudu u Zagrebu po odštetnom zahtjevu Marije Klipe, 73-godišnjakinje koja je ranjena krhotinama rakete ispljane iz padajućeg zrakoplova, dok je obrađivala njivu u Pothumu Plaščanskom. Nakon što je odbila nagodbu s MORH-om, sud joj je lani dosudio 350.000 kuna odštete, zajedno s kamatama od podnošenja zahtjeva. Do sada joj je isplaćeno 461.750,68 kuna glavnice i kamata, ali to vjerojatno neće biti konačni iznos.

Novi zahtjev

Na Općinskom sudu u Zagrebu, naime, ona je podnijela novi tužbeni zahtjev po kojem potražuje i mjesečnu doživotnu rentu te isplatu novog jednokratnog iznosa s kamatom. Osim toga, traži i naknadu štete u visini mjesečne rente za razdoblje od 15 godina za koje vrijeme se očekivala njezina radna sposobnost. Ukupno, riječ je o približno 1,5 milijuna kuna.

Manevrirali bez najava, nisu letjeli po planu

Okrivljenim pilotima stavlja se na teret da se 23. rujna 2010. od 12.30 do 12.48 sati na području vojnog poligona “Eugen Kvaternik” Slunj tijekom provođenja vojne vježbe nisu držali Pravila o letenju oružanih snaga. Piloti su, navodi karlovački ŽDO, “postupajući suprotno navedenim odredbama pristali dovesti u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, jer je prvookrivljenik (Trošelj) letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima, pa kako je istovremeno manevar bez izvješćivanja izvodio i drugookrivljenik (Kudlik), došlo je do sudara aviona i do lansiranja raketa drugookrivljenikova aviona koje su teško ozlijedili Mariju Klipu. Jedan avion približio se previše drugom, ušao u njegovu struju zraka i kabinom udario o podvozje aviona.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 14:35