‘ŠKOLE NE ZATVARATI‘

Epidemiolog Venus o temi o kojoj nitko ne priča u Hrvatskoj: ‘Zar smo mi pametniji od svih drugih?!‘

Što se tiče prelaska na online nastavu, primarijus Venus ne vidi prevelikog smisla u tome dok su otvoreni kafići i šoping centri.
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Ne znam iz kojeg razloga se ta tema, koja je značajnija od brojnih drugih, izbjegava i zaobilazi. Krajnje je vrijeme da u kontekstu poticanja na cijepljenje opće populacije prvom i drugom dozom cjepiva protiv koronavirusa, odnosno „boosteriranja“ osoba kojima je to potrebno, počnemo govoriti i o potrebi povećanog cijepljenja među djecom, a osobito srednjoškolcima. Većina maturanata je punoljetna, za cijepljenje im ne treba pristanak roditelja.

Naglašavam, ne smatram da treba isključivo i jedino poticati cijepljenje djece i mladih, ali u sklopu općeg poziva za povećanim cijepljenjem treba otvoriti i tu temu.

Ističe to specijalist epidemiolog dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, koji je posljednjih dana u medijima govorio upravo o ovoj temi, kao i smislu online nastave na koju će u četvrtak i petak prijeći osnovci i srednjoškolci iz gotovo svih hrvatskih županija.

U Hrvatskoj je odobreno cijepljenje djece od 12 godina naviše, međutim, brojke cijepljenih među učeničkom populacijom nisu velike. Podsjetimo, cijepljenje djece od 12 i više godina je kod nas dobrovoljno, a za maloljetnike pristanak trebaju dati roditelji.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), prvom dozom cijepljeno je tek oko 2,5 posto djece u dobi od 12 do 14 godina (2559), a u dobi od 15 do 19 godina njih 18,56 posto (36.856), što je ukupno nešto manje od 40 tisuća. Potpuno je cijepljeno (s dvije doze) tek 15,23 posto mladih u dobi od 15 do 19 godina, dakle srednjoškolskog uzrasta.

- To su zanemarive brojke. U SAD-u je odobreno cijepljenje djece od 5 do 11 godina. Zar smo mi pametniji od svih drugih, od Finaca, Danaca, Portugalaca? To nema veze s južnjačkim temperamentom. Zdravstveni djelatnici u proteklih godinu i pol dana daju sve od sebe, ali u naš se posao može petljati i filozofirati tko hoće, onaj tko nema nikakvu medicinsku i javno-zdravstvenu naobrazbu. Što bi bilo da ja filozofiram kako treba rušiti šume! – ironično pita doktor Venus, koji objašnjava zašto je bitno cijepiti mlade, osobito one srednjoškolskog uzrasta.

- To su mladi koji ostvaruju najviše socijalnih kontakata, koji dođu kućama i onda prenose zarazu na svoje necijepljene roditelje i starije članove kućanstva, od kojih mnogi potom završe u bolnicama i na respiratorima. Važno je zaustaviti taj lanac, zaustaviti cirkulaciju virusa, a to možemo samo cijepljenjem – kaže epidemiolog Venus, dodajući kako nipošto ne želi okrivljavati mlade da su prenositelji zaraze, nego ukazati na to da se sada samo vrtimo u krugu.

- Roditelji se ne žele cijepiti, ne žele da se njihova djeca cijepe, ne žele nositi maske, ali žele da dijete ide u školu i da nema online nastave. A priori se sve odbija, a od nas se očekuje da riješimo situaciju. Ja vas pitam kako? – poručuje dr. Venus.

Vezano za moguće nuspojave cjepiva među djecom i mladima, ističe kako su se pojavile informacije da ono među adolescentima muškog spola izaziva miokarditis, upalu srčanog mišića.

- Međutim, to su blage virusne upale koje su uglavnom prošle bez posljedica. No, čim se tako nešto pojavi u medijima, neki to odmah koriste kao izliku da se ne moraju cijepiti. Naš je narod nenaučen brinuti se o zdravlju i ne želi učiniti nešto preventivno, ali kad se razboli i kad treba koristiti nekakav lijek, ne pita za nuspojave. Roditelji se neće usprotiviti kada pedijatar prepiše neki antibiotik ili drugi lijek za njegovo dijete, ali odbija cijepljenje kada ga preporuči isti taj pedijatar. To su dvostruki aršini – kaže doktor Venus, dodajući da u povijesti čovječanstva nijedno cjepivo nije bilo toliko secirano do najsitnijih detalja kao ovo, a sve kako bi se opravdalo vlastito protivljenje cijepljenju.

USPORAVANJE ŠIRENJA

Što se tiče prelaska na online nastavu, primarijus Venus ne vidi prevelikog smisla u tome dok su otvoreni kafići, šoping centri i ostala mjesta gdje se okupljaju mladi.

-Ta dva dana, ako ostane na tome, možda neće naštetiti mentalnom zdravlju mladih, možda ni kvaliteti nastave niti će omesti maturante u pripremama za upise na fakultete. To čak može i pomoći da se širenje virusa malo uspori. Međutim, to nije rješenje. Hajdemo donijeti strategiju. Ostajem pri tome da djecu treba tjerati iz kafića u škole, a ne obrnuto – poziva epidemiolog Venus.

- Škole treba zadnje zatvarati. Ali, ako kažete da se zatvore kafići i druga mjesta, blizu ste lockdownu i odmah se određeni lobiji dižu na zadnje noge. Naravno, to nikome ne odgovara. Zato ponavljam, hajmo povećati broj cijepljenih, to je nešto što je dokazano učinkovito. Ne kažem da to isključivo trebaju biti mladi, ali u sklopu poziva svima za prvu i drugu dozu cjepiva pozovimo i njih. Samo tako možemo zaustaviti transmisiju virusa – nema dvojbi za prvog čovjeka Hrvatskog epidemiološkog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:41