ZARAZA JENJAVA

Epidemija u KB-u Sveti Duh: Enterovirus nisu donijeli djelatnici, otkrili virus kod majke jedne bebe

Nalazi osoblja Odjela za neonatologiju su negativni. Još uvijek se čekaju nalazi analize vode koju su zatražili iz bolnice
 Ronald Goršić/Cropix

Majka koja je rodila 12. lipnja u Kliničkoj bolnici Sveti Duh pozitivna je na enterovirus, potvrdili su iz Ureda ravnateljice. Naime, analizom stolice utvrđeno je prisustvo virusa.

Nalazi uzoraka nazofarinksa i stolice osoblja Odjela za neonatologiju su negativni, dok je kultivacija stolice na viruse u tijeku. Nalazi će biti poznati za desetak dana. Još uvijek se čekaju nalazi analize vode koju su zatražili iz bolnice.

- Novi slučajevi enterovirusa kod djece nisu zabilježeni - potvrdili su jučer sa Svetog Duha. Naime, posljednje oboljenje kod djece rođene u tom rodilištu zabilježeno je u srijedu, tako da postoji mogućnost da epidemija jenjava.

Dosad je oboljelo osam novorođenčadi rođenih u KB-u Sveti Duh, četvero se liječilo u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj i dvoje u Klinici za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", i svi su otpušteni kućama. Preostala djeca liječila su se u KB-u Sveti Duh.

Epidemija enterovirusa, podsjetimo, krajem prošlog tjedna, probila se i u Opću bolnicu "Dr. Anđelko Višić" Bjelovar, a oboljelo je šest beba. Dvije bebe iz bjelovarskog rodilišta nisu dobro, te su poslane na daljnje liječenje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević".

Sve bebe u dobi su do deset dana, a niti jedna beba, srećom, nije nedonošče. Bebe su uglavnom već bile otpuštene iz rodilišta, pa su ih roditelji doveli čim su dobile visoku temperaturu. Obje bolnice provele su sve epidemiološke mjere, zabranjeni su posjeti, svi moraju nositi maske, pojačana je higijena i dezinficirani su svi prostori.

Naravno, u sve je uključena epidemiološka služba, koja je u svakodnevnom kontaktu s bolnicama. Enteroviroza česta je u ovom razdoblju godine, uglavnom je blaga bolest, ali kod novorođenčadi može biti i ozbiljnija uz razvoj enterovirusnog meningitisa ili miokarditisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:53