MODERAN EUROPSKI STUDIJ

EPH otvara medijsko sveučilište i najesen upisuje 150 studenata

Cijene studija bit će slične onima na drugim društvenim studijima na javnim sveučilištima, a to je 5500 kuna po studijskoj godini za izvanredne studente, dok bi redovne studente trebao subvencionirati Grad Koprivnica sukladno svom razvojnom i socijalnom programu.

Medijska kuća Europapress Holding (EPH) pokreće Medijsko sveučilište koje s radom počinje ove jeseni! Najavili su to čelni ljudi EPH, vodeće kuće za tiskane medije na ovim prostorima koja je u završnoj fazi pregovora s Gradom Koprivnicom , kao potencijalno strateškim partnerom u ovom projektu, najvećem iz područja medijskih komunikacija.

Prema sadašnjem planu, na Sveučilištu će se u početku izvoditi preddiplomski i diplomski studiji iz novinarstva, menadžmenta u medijima, medijskog dizajna, odnosa s javnošću i europskih studija.

Preddiplomski studij trajat će tri, a diplomski dvije godine.

Uspješna godina

Novinarstvo, menadžment u medijima i medijski dizajn bit će preddiplomski studiji na kojima će student, za svaku uspješno završenu studijsku godinu, steći 60 ECTS bodova, odnosno nakon tri godine 180 ECTS bodova. Nakon završenog preddiplomskog studija student će moći upisati željeni diplomski studij - uz novinarstvo, menadžment u medijima i medijski dizajn ponuđeni su još i odnosi s javnošću (u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku) te europski studiji. Nakon završenog diplomskog studija u planu je omogućiti studentima i upise na odgovarajući poslijediplomski studij.

U prvoj studijskoj godini - koja treba krenuti najkasnije u listopadu ove godine - planiran je upis 150 studenata, odnosno po 50 studenata za svaki od navedenih preddiplomskih studijskih programa.

Od toga 30 polaznika bit će izvanredni studenti, a preostalih 20 imat će status redovnog studenta. Cijene studija bit će slične onima na drugim društvenim studijima na javnim sveučilištima, a to je 5500 kuna po studijskoj godini za izvanredne studente, dok bi redovne studente trebao subvencionirati Grad Koprivnica sukladno svom razvojnom i socijalnom programu.

Sjeverozapad Hrvatske

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u Hrvatskoj je oko 1300 studijskih programa na 130 visokih učilišta - sveučilišta, veleučilišta i visokih škola.

U posljednjih šest godina otvoreno je više od trideset visokih učilišta, većinom državnih (stručni studiji) i privatne visoke škole, no još se osjeća potreba za kvalitetnim medijskim studijima. Tražeći partnere u ovom projektu, sagledali su se potencijali gusto naseljene sjeverozapadne Hrvatske - koja još ne posjeduje adekvatno sveučilište - te je konačna odluka pala na Grad Koprivnicu, koji bi trebao postati nositelj projekta. U suvlasničkom modelu, kako je zasad planirano, Grad Koprivnica trebao bi sudjelovati sa 4 milijuna kuna i trebao bi osigurati adekvatne prostore za izvedbu nastave.

S druge strane, EPH osigurava četiri milijuna kuna kroz marketinšku potporu i oglašavanje te medijska znanja i iskustvo. Širenjem studijskih programa, u idućem petogodišnjem razdoblju EPH planira uložiti dodatna značajna sredstva za razvoj medijskih studija.

Predavači i asistenti

Plan je, naime, studentima ponuditi moderno europsko sveučilište koje će povezati širu regiju i na kojem će predavati ponajbolji znanstveno-nastavni kadar.

Nastava će se odvijati na hrvatskom jeziku, osim predavanja koje će voditi renomirani strani gosti.

U prve dvije godine računa se sa 25 stalnih predavača, 20-ak asistenata te stotinjak domaćih i stranih gostujućih stručnjaka, s time da se u formiranju nastavne baze očekuje suradnja s Gradom Varaždinom, odnosno njegovim Veleučilištem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:31