ZAGREPČANKA GODINE

Emotivna Mirela Čavajda: ‘Posvećujem nagradu sinu Grgi i svim majkama koje pognute glave prolaze najteže trenutke‘

Tomašević i Klisović uručili su priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama

Josko Klisović, Mirela Čavajda, Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Cropix

Na Dan Grada Zagreba, u Staroj gradskoj vijećnici u srijedu su na sjednici Gradske skupštine gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Skupštine Joško Klisović uručili priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a nagradu Zagrepčanka godine dobila je Mirela Čavajda.

Kako se navodi u obrazloženju, Čavajda je dobitnica nagrade jer su okolnosti "vezane uz njezin prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe u proljeće prošle godine temeljito potresle društvo".

Čavajda: Nagradu posvećujem svome sinu i svim majkama i obiteljima koji su prošli kroz najteže trenutke

"U teškom trenutku upoznavanja s terminalnom dijagnozom djeteta koje je nosila, umjesto da dobije podršku, bila je izložena mučenju, nečovječnom ponižavajućem postupanju, s neadekvatnim pristupom informacijama o svojim pravima i različitim opcijama pobačaja. U trenucima donošenja najteže životne odluke javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu", pojašnjava se u obrazloženju.

"Ovu bih nagradu prije svega posvetila svom sinu Grgi, koji će u mom srcu živjeti vječno, i svim majkama i obiteljima koji su pognute glave i šutke prošli kroz možda najteže trenutke u svojim životima ili će ih tek proći. Neka od sada bude lakše svima", poručila je Čavajda zahvaljujući se na nagradi.

image

Mirela Čavajda

Damjan Tadic/Cropix
image

Mirela Čavajda

Damjan Tadic/Cropix
image

Tomo Medved, Zoran Milanović

Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Nagradu Grada Zagreba dobili su Saša Ceci, fizičar, viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković te izvanredne profesorice na Pravnom fakultetu Ivana Dobrotić, Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović i Antonija Petričušić, članice inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok.

Nagrađeni su također Zdenko Kobešćak, profesor tjelesnog odgoja i nogometni trener, Juraj Lerotić, filmski i TV redatelj, Borut Marn, specijalist otorinolaringologije i subspecijalist audiologije, Matko Meštrović, povjesničar umjetnosti, Matea Parlov Koštro, magistra kineziologije i atletičarka, te Slavka Pavić, fotografkinja.

Nagradu Grada Zagreba dobili su i Drago Prgomet, specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, Olja Savičević Ivančević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i Ana-Maria Šimundić, ravnateljica KB-a "Sveti Duh".

Priznanja su dobili Muška moda Šabić, Udruga "Zemljani - Are You Syrious?", HRT Hrvatski radio Radio Sljeme te 25 odgojno-obrazovnih ustanova - škola, domova i učilišta, koje su ponudile svoje prostore i resurse za nastavak odgojno-obrazovnog rada pet osnovnoškolskih i osam srednjoškolskih ustanova oštećenih u potresu za ukupno 6094 učenika i 80 korisnika Učeničkog doma Ante Brune Bušića.

image

Drago Prgomet

Damjan Tadic/Cropix
image

Zdenko Kobešćak

Damjan Tadic/Cropix
image

Svi nagrađeni

Damjan Tadic/Cropix

Tomašević je dodijelio Medalje Grada Zagreba policijskim službenicima VIII. policijske postaje Zagreb, PP Trnje - Sandiju Kraljiću, Luciji Kolegi i Sonji Jovanović Jurić zbog pružanja nesebične pomoći prilikom poroda i skrbi o novorođenom djetetu i majci djeteta do dolaska medicinske službe.

Prosvjednici istaknuli transparente protiv Tomaševića i pobačaja

Uoči dodjele priznanja preko puta Stare gradske vijećnice prosvjedovalo je nekoliko članova udruga Hrvatsko bilo i Hrvatska Mati s transparentima na kojima je pisalo: "Pobačaj = Tomaševićev glavni posao! Živio život, dolje T.T." te "Zagreb voli nerođene".

U priopćenju koje su dijelili novinarima poručili su kako Grad Zagreb dodjelom svojih nagrada "promiče kulturu smrti i manipulira svoje građane na temu dostupnosti pobačaja".

image

Tomo Medved, Zoran Milanović, Tomislav Tomašević

Damjan Tadic/Cropix
image

Slavka Pavić

Damjan Tadic/Cropix
image

Ana Marija Šimundić, Tomislav Tomašević

Damjan Tadic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 18:55