ORKANSKA BURA

Elementarna nepogoda za Split i Podstranu

 Barišin/CROPIX

Zbog orkanske bure koja je na širemu splitskom području od 5. do 7. ožujka uzrokovala veliku štetu, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja proglasio je u srijedu za područje grada i općinu Podstranu elementarnu nepogodu, priopćili su iz županije.

U priopćenju koje je poslao župan Ževrnja navodi se kako je velika šteta nastala na građevinama, opremi, zemljištu, dugogodišnjim nasadima, šumama, obrtnim sredstvima, ostalim dobrima i troškovima fizičkih i pravnih osoba.

Grad Split i općina Podstrana imaju zakonski rok od 50 dana da povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda Splitsko-dalmatinske županije dostave obrađene podatke o šteti.

Orkanska bura koja je poharala Split i okolicu puhala je 160 kilometara na sat te zatvorila pomorski i cestovni promet. Od siline udara urušena je jedna od konstrukcijskih hala Sajma "Gast" na Žnjanu, čiji su organizatori bili prisiljeni odgoditi njegovo otvorenje. Osim toga, veliku su štetu imali kamp u Stobreču i groblje u Žrnovnici, a nasukala su se i tri teretna broda koji su bili spremni za odlazak u rezalište. Visoki valovi na moru dva su teretna broda - "Krku" i "Orebić" iščupali s mrtvog veza u Sv. Kaji, nakon čega su se nasukali na sjevernoj strani Marjana, a treći brod "Vranjic" završio je u Slatinama na Čiovu.

Splitski Centar 112 primio je više od tisuću poziva uznemirenih građana već prvi dan, dok je bura na cesti okretala vozila i kamione, rušila stabla i prometne znakove te bacala ljude.

U pomoć vatrogascima priskočilo je 40 pripadnika Civilne zaštite, a neke su škole, kako bi zaštitile djecu, bile zatvorene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 05:35