NEMA DOVOLJNO DOKAZA

EKSKLUZIVNO Tužiteljstvo odustalo od progona Polančeca: Nije kriv za Inu

Umjesto da kao i njegov bivši šef uskoro primi optužnicu da je za državu sklopio štetan ugovor i isporučio MOL-u većinska upravljačka prava u Ini, Damir Polančec dobio je rješenje o obustavi istrage
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Uskok je odustao od daljnjeg kaznenog progona protiv Damira Polančeca, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva! Tako je otpao jedan od tri postupka koja se vode protiv bivšeg potpredsjednika Vlade.

Tužiteljstvo po zakonu mora s jednakom pažnjom cijeniti i dokaze koji idu u prilog okrivljenom i ukoliko tih dokaza nema odustati od progona. Očito su procijenili kako protiv Polančeca nema izgleda na sudu.

Glavni pregovarač

Zato je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dao zeleno svijetlo svojoj zamjenici koja je vodila slučaj i shvatila da nema dovoljno dokaza za optužnicu.

Argumenti Damira Polančeca i njegova branitelja, odvjetnika Ante Nobila, očito su bili uvjerljivi.

Oni su tvrdili da Polančec, kao glavni pregovarač države u prodaji Ine MOL-u, nije zlouporabio položaj niti pomagao Ivi Sanaderu kojeg se tereti da je primio 10 milijuna eura mita.

Istraga protiv bivšeg potpredsjednika Vlade pokrenuta je sredinom lipnja i on je bio treća osoba na istražnom nalogu Uskoka. Tužiteljstvo će u sljedećih nekoliko dana podignuti optužnicu za prodaju Ine protiv Ive Sanadera, ali bez Polančeca.

Primili rješenje

Rješenje o obustavi istrage Polančec i Nobilo primili su u utorak, 13. rujna. Polančec je zbog toga bio zadovoljan, doznali smo. Jučer je, vraćajući se s Krka potvrdio da je naša informacija točna.

- Zadovoljan sam i ovo mi daje dodatnu snagu i energiju, a vidjet ćete da će se i u ostalim slučajevima pokazati moja vjerodostojnost i istina o svemu onome o čemu sam dosad govorio.

Kad sam primio nalog za istragu zatražio sam termin za isptivanje u Uskoku gdje sam dao iskaz u dva navrata. Predočio sam i svu dokumentaciju i očito se kroz provjere ustanovilo da je sve ono što sam govorio bilo vjerodostojno, rekao je Polančec.

- Znači li to da je USKOK ispitivao i članove Vlade i HDZ-a koje ste upoznavali s tijekom pregovora i predočavali im prezentacije, upitali smo ga.

- Ne znam što je sve Uskok radio, ali i da znam ne smijem vam to reći jer je istraga tajna, odgovorio je.

I odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je naša saznanja:

- Točno je, istraga je obustavljena i mogu samo izraziti zadovoljstvo ovom razumnom odlukom Uskoka koji je prihvatio naše argumente.

Damir Polančec, doznali smo, deset sati je Uskokovim istražiteljima opisivao tijek pregovora s MOL-om i objašnjavao svoju ulogu.

Ključni trenutak u istrazi dogodio se kad je Uskok Polančecu vratio disk iz njegova kompjutora kojeg su mu oduzeli zbog istrage u “aferi Podravka”. Na njemu su bile pohranjene precizne prezentacije koje je on kao potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva održao na Predsjedništvu HDZ-a i Vlade o tijeku pregovora s mađarskom naftnom kompanijom.

Kompjutorski prikazi

Ono što je od početka tvrdio, da je sve članove užeg vodstva stranke i kolege ministre o svemu obavještavao potvrdilo se i iz kompjutorskih prikaza. Odvjetnik Anto Nobilo u prilog tih tvrdnji predložio je da se i saslušaju svi koji su te prezentacije vidjeli na čelu Jadrankom Kosor, sadašnjom predsjednicom HDZ-a i Vlade.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:31