NA KOGA LINIĆ RAČUNA

EKSKLUZIVNO: TAJNI PLAN BIVŠEG MINISTRA Može li iz Rijeke srušiti premijera Milanovića?

Teško, s obzirom na to da prava, ujedinjena riječka frakcija SDP-a zapravo i ne postoji
Rijeka, 290514.Zupanijsko sjediste SDP-a.Bivsi ministar financija i sadasnji saborski zastupnik SDP-a, Slavko Linic, odrzao je press konferenciju na kojoj je iznio svoje vidjenje na sukob s premijerom Milanovicem.Foto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimas / CROPIX

Ne vjerujem da Slavko Linić kontrolira nekakav ‘riječki lobi’, a pogotovo da na takav način može promijeniti odnos snaga unutar SDP-a. Od važnijih riječkih političara, Linića sigurno podupire jedino Luka Denona, a ostali su obični članovi i jedan dio lokalnih dužnosnika. Kad je riječ o dvojici najvažnijih političara iz Rijeke, vidjeli ste da nisu bili na Linićevoj presici uz objašnjenje da su morali otići na put. SDP u Rijeci sigurno nije zadovoljan predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem, ali nerealno je očekivati da će riječki lobi podržati Linića - smatra dobro obaviješteni izvor iz Socijaldemokratske partije Hrvatske s kojim smo jučer poslijepodne razgovarali o tome koliko je jak, odnosno postoji li riječki lobi unutar SDP-a.

Ljubav i poštenje

- Nema nikakvog lobija, eventualno postoje zajednički interesi u nekim pitanjima. Čak ne mogu odgovoriti tko je predvodnik riječke grupacije, ali siguran sam da to više nije Linić. On je to bio prije 10 ili 15 godina, ali sada su sasvim druga vremena, premda ga u Rijeci mnogi i dalje vole i poštuju - drži drugi sugovornik, dugogodišnji saborski zastupnik. SDP u Rijeci i Primorju predstavlja najjaču socijaldemokratsku organizaciju u Hrvatskoj, koja, uostalom, nije poražena od 1990. godine. Linić je u 90-ima formirao stranačku ekipu koja još uvijek vodi tamošnji SDP, a svjesni vlastite snage, mogu se otvoreno suprotstaviti i zagrebačkoj centrali, što ostatku stranke ne pada na pamet.

Tako je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio Milanovićevo smjenjivanje ministra Linića “neočekivanim, nimalo kolegijalnim i nimalo ljudskim postupkom. A Obi - kako mu intimiziraju u stranci - je dobar s Milanovićem, za razliku od župana Zlatka Komadine, koji šefa SDP-a jednostavno ne trpi.

Usto je i Milanović u tamošnje vodstvo ubacio neke svoje ljude kao što su Željko Jovanović, Dino Manestar, Romana Jerković i Saša Đujić. Većina je riječkih kadrova, ipak, razočarana Milanovićem, ali ne zbog Linića nego zato jer Vlada nije pokrenula privredu, a kao posljedica, rejting SDP-a pada iz mjeseca u mjesec.

Najbliži saveznik

Najbliži Linićev saveznik je Luka Denona, koji je već dvadeset godina među najvažnjim članovima SDP-a u Rijeci. Po struci, Denona je strojarski tehničar i u tri mandata zamjenik primorsko-goranskog župana, a sada je zastupnik u Saboru. Jutarnji list je prošle godine objavio kako odvjetnica Lara Denona, kći SDP-ova saborskog zastupnika Luke Denone, već godinama pravno zastupa tvrtku Autocesta Rijeka - Zagreb, čiji je pak predsjednik Uprave Željko Denona, također SDP-ovac i bratić ovog zastupnika. Željka Denonu je prošle godine smijenio Siniša Hajdaš Dončić, pouzdani Milanovićev ministar, koji to sigurno ne bi učinio bez premijerove dozvole.

Stavovi Luke Denone nisu poznati izvan riječkog područja, tako da je ostao zapamćen tek po verbalnom ekscesu, kada je, ljut na Vesnu Pusić koja je odbila plan poreza na nekretnine, u saboru pitao Linića: “Što je jučer ova HNS-ovka pričala, da je porez štetan za investicijsku klimu. Koji je njoj k****?” Na nesreću, snimile su ga kamere i dovele u neugodnu poziciju.

Otvorene kritike

Luka Denona je otvoreno kritizirao premijera Milanovića nakon što je smijenio Linića i pokazao kako ne namjerava bespogovorno slušati šefa SDP-a.

- Nema nikakvog riječkog klana, mi smo samo ljudi koji razmišljamo svojom glavom i tražimo dokaze za smjenu ministra koji je najuspješniji, najpopularniji i od Europske unije naročito uvažavan. Nema ni nikakvog komplota protiv predsjednika stranke, nejasno je čega se Milanović boji - izjavio je Denona.

Međutim, ako unutar SDP-a i dođe do pobune protiv Zorana Milanovića, to neće biti zbog Slavka Linića nego straha da će sa sadašnjim predsjednikom socijaldemokrati potpuno propasti, kao što su u proteklih godinu dana izgubili na trojim izborima.

- Linić je okidač, ali ne može biti predvodnik - rekao nam je nedavno utjecajni član stranke.

Ostat će zabilježeno da je Slavko Linić dugi niz godina promovirao riječke kadrove.

U Vladu Ivice Račana ušlo je neuobičajeno mnogo Linićevih riječkih suradnika koji su se zaposlili u državnoj administraciji nakon 3. siječnja 2000. Glavni čovjek Linićeva riječkog lobija bio je tadašnji pomoćnik ministra financija za informatizaciju i nabave Jure Bajić. Bajić je u Ministarstvu financija donosio odluke o valjanosti svih vrsta natječaja koji se tiču sklapanja poslova i nabave materijala tvrtki u državnom vlasništvu, ali i odlučivao o uvjetima natječaja, o tomu koje se tvrtke mogu, a koje ne mogu natjecati, i imao diskrecijsko pravo odlučivati je li neki natječaj valjan ili ga se mora poništiti.

Na Linićevu intervenciju za člana Uprave Ine imenovan je Sanjin Kirigin, također riječki kadar, koji je u najvećoj hrvatskoj tvrtki zadužen za trgovinu i nabavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 22:36