AFERA KOJA POTRESA MEDIJSKU I POLITIČKU SCENU

EKSKLUZIVNO Šelebaj i Čuljak oprali 17 milijuna kuna, financirali političare i zgrnuli bogatstvo?

Je li preko tvrtke Core Media Vladimira Šelebaja preko Podravke izvlačen i novac za predizbornu kampanju HSS-a? Je li bivša urednica na HTV-u Dijana Čuljak svjesno kršila ugovor koji joj je zbog sukoba interesa zabranjivao da radi za privatnu producentsku kuću? Je li za prikrivenu suradnju znala i bivša ravnateljica HTV-a Marija Nemčić? Je li HTV plaćao projekte koji su se snimali njihovom tehnikom?

Dijana Čuljak: ‘Softić se sam ponudio da osnuje novu tvrtku’

Pranje milijuna

Kako je poznati estradni menadžer Edvin Softić reagirao kad je vidio 20-ak ugovora na kojima se nalazio njegov krivotvoreni potpis i kad je doznao da se njegova tvrtka prodaje bez njegova znanja? Gdje je završio novac iz najveće medijsko-kriminalne afere i hoće li ga tko morati vratiti? To su pitanja na koja će se odgovori morati potražiti tijekom suđenja u slučaju Core Medije, a koja proizlaze iz optužnice kojom je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo vlasniku Core Medije Vladimiru Šelebaju te njegovim navodnim suradnicima - Vladi Bućanu, Igoru Šumakoviću, Mariju Cikaču i Tončeku Mandiću - inkriminiralo da su preko tvrtki Core Medije i Media Spota od studenoga 2004. do lipnja 2008. “oprali” 16,940.934 kune, usput oštetivši državni proračun za 3,107.629 kuna poreza.

Menadžer Edvin Softić: Dijana Čuljak mi je rekla da ne brinem i ne zapitkujem previše

Prikriveno vlasništvo

Državno odvjetništvo im inkriminira da su u tom razdoblju s računa Core Medije i Media Spota, dviju tvrtki koje su djelomično bile u javnom, ali u većem dijelu u prikrivenom vlasništvu Vladimira Šelebaja, njegove tadašnje supruge Dijane Čuljak te Edvina Softića, na osnovi fiktivnih poslova s raznim tvrtkama podizvođačima u nezavisnoj TV produkciji izvlačili novac, od kojega je Šelebaj stvorio “crni fond” iz kojega je djelomično uzimao novac, ali i navodno plaćao ilegalne lobističke usluge kojima bi se njihove emisije još bolje kupovale i na privatnim i na javnoj televiziji. Radilo se o nizu vrlo popularnih emisija iz privatne koprodukcije: “1 na 1”, “U sridu”, “Istraga”, “Genijalci” i drugima.

Vladimir Šelebaj: ‘Marija Nemčić mi je objasnila kako izvući novac od Hrvatske televizije’

Svilanovi honorari

Prema optužnici, Šelebaj je od ostalih kooperanata tražio da mu izdaju fiktivne ili uvećane fakture, za što bi im on ili iz Core Medije ili iz Media Spota isplaćivao novac, koji bi mu oni, uz proviziju od 5 do 7 posto, vraćali na ruke.

Za sada je na osnovi tih saznanja za primanje nemoralnih isplata optužen jedino bivši programski direktor Nove TV, Siniša Svilan, protiv kojega je pokrenut zasebni postupak zbog primanja mita u gospodarskom poslovanju, no iz iskaza svjedoka i osumnjičenika u slučaju Core Medije proizlazi da je broj takvih lobista bio puno veći.

Šelebaju prijeti sudska zapljena 16 milijuna kn

Dok je Šelebaj u ovom postupku prvookrivljeni, njegovi poslovni partneri Edvin Softić i Dijana Čuljak na suđenju će se pojaviti kao svjedoci tužiteljstva. Softić je svojom kaznenom prijavom prije nekoliko godina pokrenuo čitav sudski postupak.

Šelebajeva bivša supruga, koja je po iskazima nekoliko svjedoka, ali i Šelebaja, bila ravnopravni partner u čitavom projektu, što pak ona poriče, nije optužena iz jednostavnog razloga jer nigdje nema dokaza da je bila upletena u ilegalnu distribuciju zarađenog novca, a što se konkretnom optužnicom inkriminira Šelebaju i ostalima.

Državno odvjetništvo zatražilo je od suda da se Šelebaju oduzme 15,954.317 kuna ilegalne imovinske koristi koju će, ako mu se dokaže krivnja, morati pod prijetnjom ovrhe uplatiti u proračun 15 dana od pravomoćnosti presude. Puno manje iznose trebat će uplatiti njegovi suradnici. Tako će Bućan morati pod istim uvjetima platiti 317.470, a Mario Cikač 480.645 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 04:34