PREGOVORI U SMIČIKLASOVOJ

EKSKLUZIVNO: OVO JE BOŽO PETROV PONUDIO KARAMARKU I MILANOVIĆU Šefovi HDZ-a i SDP-a zasad nisu htjeli potpisati, imaju 24 sata za odluku

Idući sastanak je u središtu Mosta u Smičiklasovoj ulici u subotu u 19 sati...
 CROPIX

Božo Petrov, čelnik Mosta, ponudio je na sastanku šefovima SDP-a i HDZ-a Zoranu Milanoviću i Tomislavu Karamarku sporazum o tripartitnoj vladi s podjelom mjesta po ministarstvima, Saboru i državnim tvrtkama, no obje koalicije odbile su to potpisati dok temeljito ne prouče dokument.

Petrov im je ostavio 24 sata da se odluče, a razgovor o mandataru uslijedit će tek nakon toga. Idući sastanak je u središtu Mosta u Smičiklasovoj ulici u subotu u 19 sati. SDP je, kažu nam izvori, htio razgovarati o mandataru kako bi se znalo ime čovjeka koji bi vodio tu tripartitnu vladu, no Petrov je rekao da će o tome tek kada se dogovore oko raspodjele fotelja u Vladi, Saboru i državnim kompanijama.

Raspodjela po državnim tvrtkama po tom ključu mogla bi predstavljati problem budući da je depolitizacija javnih tvrtki bio jedan od zahtjeva Mosta koji su tražili u pregovorima s obje koalicije, a sada upravo tim sporazumom traže da se i državne tvrtke podijele po poličkom ključu. Vlada je čak 14. listopada donijela Uredbu o kriterijima za provedbu javnog natječaja za imenovanje predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u vlasništvu države. Tu je uključen i headhunting.

'U ovom trenutku svatko u Hrvatskoj bi teoretski mogao biti mandatar nove vlade'

- U ovom času svatko u Hrvatskoj bi teoretski mogao biti mandatar nove vlade. Razgovori su otvoreni, a sutra će se nastaviti - kazao je jedan od sudionika razgovora između predstavnika SDP-a i njihove koalicije Hrvatska raste, Domoljubne koalicije i Mosta na kojem su se opet okupili njihovi čelnici, Zoran Milanović, Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

Budući da je na sastanku dogovoreno kako će izjave davati samo Petrov, bilo je gotovo nemoguće saznati njegov sadržaj. Jedan od naših sugovornika samo je rekao da je bio na tragu sastanka u Esplanadi kada je Most došao s napisanim prijedlogom tripartitne vlade i podjelom funkcija. Napomenuo je i da je atmosfera bila vrlo ugodna, tonovi pristojni, a odnos između sudionika sastanka još uljudniji nego u Esplanadi kada se pregovaralo pred uključenim TV kamerama.

Premda, kako se čini, imena mandatara još nisu na stolu, jedan nam sudionik sastanka prenosi svoj dojam da bi šef nove vlade ipak mogao biti čelnik Mosta, Božo Petrov. ( Ivanka Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:42