'ZOVU ME IZ STRANKE...'

EKSKLUZIVNO Iskaz posrednika: Patria je podmitila i HDZ kako bi potpisala ugovor s MORH-om?

Finski i austrijski istražitelji sumnjaju da za posao prodaje oklopnjaka MORH-u mito nisu uzeli samo političari nego i stranka
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Finski i austrijski istražitelji u aferi Patria, doznaje Jutarnji list, intenzivno istražuju sumnje da je ta finska tvrtka, kako bi dobila posao prodaje oklopnih vozila hrvatskom Ministarstvu obrane, dala mito i zasad neimenovanoj hrvatskoj političkoj stranci, a ne samo nekima od ovdašnjih političara. To je potpuno novi smjer finsko-austrijske istrage koji je jasno vidljiv iz sadržaja iskaza bivšeg konzultanta finske tvrtke Patria Hansa Wolfganga Riedla.

Ime stranke se ne navodi, ali se iz detalja otkrivenih sadržaja elektroničkih i SMS poruka može sa sigurnošću pretpostaviti da je očito riječ o HDZ-u. Istražitelji su, u tom smislu, predočili Riedlu SMS poruke, za koje smatraju da se poslane s njegova mobilnog telefona sa španjolskim brojem, uhićenom finskom direktoru tvrtke Patria Reji Niittynenu 1. listopada 2007. Riedl u prvoj piše ovo: “Kaos je u kampanji. Zvali su pet puta. Bijesni su. Kasni plaćanje. Situacija će izmaći kontroli kada dospije plaćanje. Izuzetno je sve osjetljivo.”

Riedl nije imao komentara na to što su mu pokazali u sobi za ispitivanje austrijske policije. Šutio je. Austrijancima i Fincima tu je zanimljivo nekoliko detalja: prvo, usplahirena poruka poslana je deset dana prije potpisivanja ugovora MORH-a s Patrijom u Zagrebu vrijednog 118,5 milijuna eura. Drugo, pisana je u vrijeme trajanja neizvjesne izborne kampanje 2007. kada je HDZ, prema anketama, još uvijek zaostajao za SDP-om. Iz sadašnje perspektive suđenja za korupciju bivšeg premijera Ive Sanadera i načina punjenja crnih fondova HDZ-a ta poruka, očito, ukazuje na ozbiljna kršenja zakona.

Riedl, austrijski državljanin, rođen 3. travnja 1947., priveden je u sjedište kriminalističke policije 30. siječnja 2011. u Beču. Ispitivao ga je austrijski tužitelj Michael Glazmaier u nazočnosti finskog posebnog istražitelja za aferu Patria Kaj-Erika Bjornkvista. Druga SMS poruka koju su Riedlu pokazali Glazmaier i Bjornkvist još je dramatičnija. Također ju je, šest dana prije parlamentarnih izbora 2007., slao finskom direktru Patrije Niittynenu.

“Oni koji su najavili podršku sad su bijesni. Doći će kod mene u ured (njegova tvrtka RHG registrirana je u Beču nap. a.) jer tvrde da ne mogu platiti račune u kampanji. Ne znam što da im kažem.”

Riedl je nakon toga kratko odgovorio: “Nikada nisam imao mobitel sa španjolskim brojem”. No, austrijskim istražiteljima je poznato da Riedl ipak ima veze sa Španjolskom. U toj zemlji Riedl je podigao bankovni kredit u iznosu od 280 tisuća eura. Navodno, za kupnju nekretnine.

Prema izjavama istražitelja, jasno je da je Riedlova nakana tijekom cijelog ispitivanja bila da minorizira vlastitu ulogu u poslu s Hrvatskom. Primjerice, odmah je rekao da on nije lobist već legalni konzultant tvrtke Patria koji je posao dobio ugovorom koji je izravno potpisao s Rejiom Niittynenom, direktorom Patrije i tvrtkom Patria Vehicles OY. Objasnio je da nikad nije lobirao već samo pozicionirao Patriju u Hrvatskoj. Ne poznaje nikoga u Hrvatskoj, osim Bartola Jerkovića, direktora tvrtke Specijalna vozila u sklopu koncerna Đure Đakovića. Ugovorena provizija za njegovu tvrtku iznosila je 8,5 posto od ukupnog iznosa ugovora koji bi Hrvatska potpisala s Patrijom. To je, dakle, iznosilo 10,072.300 eura.

Zanimljiva je i podjela tog novca. Riedl tvrdi da njemu nije išlo svih osam i pol posto. Walter Wolf, bivši vlasnik tima Formule 1 i njegov suradnik za Hrvatsku, trebao je dobiti 5,5 posto, a Riedl 2,5 posto. Ostatak od 0,5 posto ostavljeno je za pričuvu.

Prvi novac od Patrije, prema Riedlovom iskazu, stigao je 26. listopada 2007. Nešto više od 1,5 milijuna eura kao predujam dogovorene provizije za posao u Hrvatskoj. Istražitelji ga pitaju je li netko tada spominjao izbore. Tvrdi da nije i izgovara ključnu rečenicu:

- Sve o političkim vezama i susretima s hrvatskim političarima ispričao mi je Walter Wolf. (...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 22:53