JUTARNJI U POSJEDU NACRTA REZOLUCIJE

EKSKLUZIVNO EU parlament upozorava: Hrvatsku treba pozorno motriti zbog borbe protiv korupcije i ratnih zločina

Parlament traži da se građanima objasne posljedice te prednosti članstva
 Bernard Čović / CROPIX

ZAGREB - Jutarnji list došao je u posjed dvaju nacrta Europskog parlamenta, jednog koji ima status “legislativne rezolucije Europskog parlamenta” kojim će se dati pristanak na Ugovor o pristupanju Hrvatske EU , a drugi je nacrt Izvješća Europskog parlamenta za Hrvatsku.

Oba dokumenta, koje je predložio izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda, bit će na prvom čitanju, 20. listopada, u Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta, o njima će se glasati 14. studenog, a oblik rezolucije Europskog parlamenta usvojit će se na plenarnoj sjednici 1. prosinca. Nakon toga, 5. prosinca, dan nakon izbora u Hrvatskoj, Vijeće Europske Unije usvojit će službenu odluku, i tek nakon toga će se Ugovor o pristupanju Hrvatske u EU moći potpisati.

Priznanje za pregovore

U ovim se dokumentima Hrvatskoj odaje priznanje za zaključenje pregovora.

Ipak, Europski parlament upozorava da se Hrvatsku treba pozorno motriti sve do prijema u punopravno članstvo, kako bi zadržala ritam reformi, a pogotovo borbu protiv korupcije i procesuiranje ratnih zločina.

Monitoring je nužan

Parlament u nacrtu izvješća “ističe potrebu nastavka održivih reformi i smatra da proces nije kompletiran, već da s istim naporima treba nastaviti i nakon zaključenja pregovora”.

“Mišljenja smo da će mehanizmi pretpristupnog monitoringa biti put kojim će se Hrvatskoj pružiti potpora za nastavak procesa reformi”, navodi se u dokumentu Europskog parlamenta, koji posebno u nastavku naglašava sljedeće obveze Hrvatske: “nepristrano procesuiranje slučajeva ratnih zločina, borbu protiv korupcije, nadzor granica, policijsku suradnju, borbu protiv organiziranog kriminala, suradnju sudstva u građanskim i krivičnim predmetima, kao i obveze iz tržišnog natjecanja, vezanih uz preustroj brodogradilišta i čelične industrije”.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 13:22