NEZAPAMĆENA GRAĐEVINSKA DIVERZIJA U PREMANTURI

EKSKLUZIVNO: DRAMATIČNA ISPOVIJEST 'Kuću sam trebao dobiti za dug od milijun i 600 tisuća kuna! A onda su je srušili'

Tjedan dana nakon što je kuća u Premanturi koju je stekao jer mu dužnik nije vratio novac srušena, Risto Prodanov dobio je rješenje Općinskog suda u Puli.

Rješenje mu je stiglo jučer, a u dokumentu od 16. siječnja, što je dva dana nakon što su bageri njegovu nekretninu u režiji nepoznatog počinitelja sravnili sa zemljom, stoji da se utvrđuje da je postupak ovrhe u ovom predmetu dovršen.

Namirena potraživanja

Dakle, prema sudu slučaj je okončan, a Prodanovljeva su potraživanja namirena. U stvarnosti, ostala mu je samo parcela na kojoj je ruševina, vrijedna daleko ispod 265.000 švicarskih franaka, koliko potražuje. Drugim riječima, bivši vlasnik (ukoliko policija uopće utvrdi da je on odgovoran) dobro ga je preveslao.

FOTOEKSKLUZIV: KUĆU SRUŠILI BIJESNI VLASNICI! Dan prije ovrhe odlučili izvesti diverziju

- Doista ne znam što ću sljedeće napraviti, ali neću odustati od potraživanja. U ovom trenutku strahujem za obitelj. Imam sina koji je na fakultetu u Zagrebu, kći maturanticu i sina srednjoškolca. Odmah nakon što je kuća srušena sve sam prijavio policiji i tražio zaštitu. No, do danas mi se nitko nije javio. Raspitivao sam se i u Državnom odvjetništvu, ali rekli su mi da postupak još nije proslijeđen - ispričao je Prodanov.

Problemi su za Prodanova započeli, prema njegovim riječima, kada je 1998. posudio obitelji Jurašin veći novčani iznos s kamatom od četiri posto i rokom otplate od tri i pol godine. Prema ugovoru, 2001. mu je trebalo biti vraćeno 265.000 švicarskih franaka, a kuća je bila zalog za posudbu.

Povreda tuđih prava

Novac do današnjeg dana nije vraćen, a iako je kao vlasnik bivše nekretnine Jurašina upisan još 2001., tek 15. siječnja ove godine objekt mu je, nakon godina parničenja, žalbi, prihvaćanja i odbijanja, 15. siječnja odlukom Općinskog suda trebao biti predan u posjed. No, 14. siječnja u Premanturu je stigao bager i kuću u kojoj su Jurašinovi do nedavno živili sravnio sa zemljom. Kako navode u Policijskoj upravi istarskoj, počinitelj je još uvijek nepoznat, kriminalističko istraživanje je u tijeku, a protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog sumnje u povredu tuđih prava.

Nije poslušao oca

- Pitali su me da im posudim jer im je trebalo da zatvore kredite u bankama. Nije mi bio cilj doći do njihove kuće, to je bila samo garancija da će mi novac biti vraćen - tvrdi 75-godišnji Prodanov, rodom iz Strumice (Makedonija) koji je većinu radnog vijeka proveo kao stomatolog u Švicarskoj. U Zagrebu je studirao stomatologiju uz rad, u vojsci je bio zubar na Brijunima i kasnije je radio u Puli. No, 1967. odlučio je otići u inozemstvo te je kod Luzerna otvorio stomatološku ordinaciju.Osim Jurašina, kaže da ih ima još par koji mu duguju, zajedno s njima preko 300 tisuća franaka. Od svojeg novca ne misli odustati, iako njemu i obitelji ne nedostaje sredstava za ugodan život.

- Moj otac je govorio “Nikada nikome ne posuđuj”, ali ga, na žalost, nisam slušao - ispričao je Prodanov.

Slučajno je postao dioničar Riviere Adrije

Prodanov priča da je 1988. povukao ušteđevinu iz Ljubljanske banke i 400.000 franaka položio u PBZ. Međutim, 1993. mu nisu isplatilti novac, jer se radilo o staroj štednji, već je dobio dionice pa je danas, iako ga to nije zanimalo, jedan od deset najvećih dioničara rovinjske Maistre, a posjeduje i dionice porečke tvrtke Riviera Adria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 10:58