TKO IDE U BRUXELLES

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Na listi HDZ-a za EU parlament bit će HSS-ovka Marijana Petir, Davor Stier otpada?

Zagrebački gradonačelnik imat će listu za Bruxelles, ali na njoj neće biti on nego ‘uspješni ljudi, dobro poznati cijeloj Hrvatskoj’
 Damir Krajac / CROPIX Luka Gerlanc / CROPIX Goran Sebelic / CROPIX Dragan Matic / CROPIX

Iako su iz HDZ-a najavljivali da se njihova lista za izbore za Europski parlament neće mnogo mijenjati u odnosu na prošlu godinu, doznajemo da će ipak biti iznenađenja. Tako bi, kažu naši izvori, prema zadnjim razgovorima Kolinda Grabar Kitarović definitivno trebala biti nositeljica liste.

- Dogovori su pri kraju i vrlo su male mogućnosti da se plan s Kolindom promijeni - potvrdio nam je danas izvor iz stranke i otkrio još jedno novo ime na listi HDZ-a i njihovih partnera - ono Marijane Petir iz HSS-a, koja bi, navodno, trebala dobiti šesto mjesto na listi. HDZ je, naime, dao jedno mjesto HSS-u, a na tome da Petir bude kandidat inzistira, tvrdi izvor iz HSS-a, njihov predsjednik Branko Hrg.

Neki u HSS-u nisu zadovoljni Hrgovim odabirom jer Petir ne uživa previše simpatija u javnosti, a i na zadnjim je lokalnim izborima doživjela pravu katastrofu kad nije uspjela postati načelnica male Općine Velika Ludina.

Drugo i treće mjesto HDZ-ove liste, doznajemo, rezervirano je za Dubravku Šuicu i Andreja Plenkovića. Iako još nije poznato tko će od njih na koje mjesto, naši izvori kažu da bi Šuica ipak mogla biti druga s obzirom na to da je potpredsjednica stranke, da je prošle godine nosila listu, te da se sa 111 nastupa pokazala kao najaktivnija hrvatska europarlamentarka.

Na četvrtoj poziciji trebala bi biti HDZ-ova Ivana Maletić u koju stranka polaže velike nade, dok će peto mjesto, doznajemo, vjerojatno pripasti Ruži Tomašić, predsjednici HSP-a dr. Ante Starčević koja je prošle godine HDZ-u donijela pobjedu.

Svojevrsno iznenađenje je to što bi se HDZ-ovac Davor Stier, koji je prošle godine bio treći, mogao naći tek na sedmom mjestu liste, čime mu je prolaz gotovo nemoguć, osim ako se ne dogodi čudo s preferencijalnim glasovima.

Neki u HDZ-u smatraju da još ima dosta do izbora te da bi do tada moglo biti manjih izmjena na listi, a među njima i ta da Stier dobije bolje mjesto. No, u ovom trenutku, čini se, to nije u planu iz više razloga.

- Imamo mnogo dobrih kandidata te obaveze prema koalicijskim partnerima, pa pozicija Stiera možda i nije iznenađenje. Usto, Stier ne uživa veliko povjerenje vodstva stranke, a posljednja stvar koju mu je predsjednik zamjerio je suradnja s SDP-ovim europarlamentarcem Toninom Piculom s kojim je zajedno gostovao u Washingtonu, gdje su sudjelovali na obilježavanju našeg ulaska u EU - ispričao je izvor iz HDZ-a.

Inače, šef HDZ-a Tomislav Karamarko nije bio jedini kojemu je zasmetala suradnja Stiera i Picule. Nezadovoljan je time bio, doznajemo, i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Iako su i Stier i Picula poslije izjavili da suradnja nije bila planska nego se “jednostavno dogodila” zbog njihovih sličnih stavova o nekim pitanjima poput situacije u BiH, zajednički nastup očito nije usrećio niti jednog od njihovih šefova. Ipak, Piculi nije upitna pozicija na listi SDP-a i partnera za EP koju će nositi Neven Mimica.

Iako točna mjesta još nisu dogovorena, visoko će se naći, doznajemo, i Picula i Biljana Borzan, HNS-ov Jozo Radoš te šef IDS-a Ivan Jakovčić. Na listi bi se, doznajemo, ponovno trebali naći i Sandra Petrović Jakovina, te Oleg Valjalo, ali na nižim mjestima, dok će Marino Baldini ispasti iz igre.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pak, za EU izbore, doznajemo, priprema tzv. listu uspješnih. - Na listi će se naći imena koja će biti dobro poznata široj javnosti, pa im i neće trebati neka posebna kampanja - otkrio je izvor blizak Bandiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 19:39