MARIJAN BALIĆ

Ekonomist koji je postao poljoprivrednik: ‘Od crnog češnjaka ne odustajem unatoč pehu‘

Prijašnjih godina imao je problema s urodom, jedne godine suša, a druge velike kiše pa češnjak istrune...
Marijan Balić
 Vlado Kos/Cropix

Ako tražite priču o ljubavi prema poljoprivredi i radu na zemlji, upornosti, inovativnosti, ambiciji i želji za poslovnim rastom, tada je Marijan Balić, mladi poljoprivrednik iz Ilače, malog srijemskog mjesta, jedan od primjera svega navedenog.

Mladić koji se u 24. godini s diplomom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu vratio u svoj zavičaj kako bi nastavio dugogodišnju obiteljsku poljoprivrednu priču, učinio je to iz velike ljubavi prema tom poslu, a sve ostale odlike već ga deset godina vode kroz život i razvoj njegova OPG-a koji se temelji na proizvodnji češnjaka, na što se nakon početnih godina istraživanja raznih povrtlarskih kultura definitivno odlučio 2013. Ove jeseni čak je i povećao površinu zasađenu češnjakom s deset na 15 hektara, što je, ističe, krupan zalogaj.

Zahtjevna proizvodnja

- Proizvodnja češnjaka je vrlo zahtjevna i neusporediva s drugim kulturama jer je za nju potreban znatno veći broj radnih sati i radne snage. Dok se većina povrtlarskih kultura na otvorenom više ili manje uspješno može raditi strojno, kod češnjaka svaka glavica mora nekoliko puta proći kroz ruku, treba je očistiti, doraditi, a glavica ima jako puno i time se povećava broj radnih sati - objasnio je Balić.

Prijašnjih godina znao je imati i problema s urodom. Jedne godine suša, druge godine velike kiše pa češnjak istrune... Ove je godine urod bio dobar, ali on uvijek očekuje više.

- Vjerujem da imamo još prostora za napredovanje - istaknuo je Balić koji ipak u sebi nosi jedan, da ga tako prigodno nazovemo, crni ožiljak, a on se zove crni češnjak. Prije godinu i pol najavio nam je kako će uskoro s njegova imanja početi izlaziti prvi crni češnjak, kojeg ni u svijetu nema previše. Puno je novca, vremena, znanja i energije Marijan uložio u gradnju specijalne komore za preradu, odnosno fermentaciju bijelog luka u crni, kako zapravo nastaje crni češnjak, no projekt još nije zaživio.

Premium proizvod

- Nažalost, projekt je zastao. Imali smo peh s komorom i taj problem još rješavamo. Naime, nije nam isporučena adekvatna oprema za ovu vrlo specifičnu tehnologiju i praktički već godinu dana radimo na ponovnom osposobljavanju komore. Sada čekamo nove senzore iz Finske, motori su došli iz Italije, dolaze nove upravljačke jedinice. Radimo sve ispočetka - otvoreno o tome, ali s tugom u glasu, govori nam Marijan.

- Ta priča mi je baš frustrirajuća, jer smo najavili premium proizvod, a onda se dovedeš u situaciju da te bude sram kada ljudi nazovu i pitaju gdje se može kupiti crni češnjak, a ja ne znam što bih im odgovorio. No, mi ćemo to riješiti i siguran sam da će to biti uspješna priča - optimističan je i pozitivan naš sugovornik za kojeg ne sumnjamo da će naći rješenje i da će njegov crni češnjak naći put do potrošača.

U međuvremenu je povećao količinu zemlje koju obrađuje s 30 na 70 hektara, a ove je godine prvi put zasadio i krumpir, što je u istočnoj Hrvatskoj u tim količinama ipak raritet.

Nakon što su utvrdili da su tlo i mikroklimatski uvjeti oko Ilače pogodni, zasadili su 15 hektara industrijskog krumpira za što su unaprijed ugovorili prodaju jednom domaćem proizvođaču čipsa.

"Krumpir nam je otvorio neka nova vrata u poslu"

- Krumpir nam otvara neka nova vrata i daje novu dimenziju u poslu. Natjerat će nas u nove investicije, što u modernizaciju, što u skladišne kapacitete, i zato smo u velikom iščekivanju novih mjera za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede i novi krug investicija. Poljoprivrednicima je potreban novac i treba dati priliku onima koji žele ulagati, investirati i rasti - istaknuo je Marijan Balić, uspješni mladi poljoprivrednik iz malog srijemskog mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 03:27