OPASNA VRTAČA

Eko bomba samo 10 km udaljena od centra Rijeke napokon kreće u sanaciju, koštat će gotovo 400 mil. kn

Jama Sovjak uvrštena je još 2005. u Strategiju gospodarenja otpadom, kao crna točka, lokacija opasnog otpada koju treba što prije sanirati

Jama Sovjak

 Matija Djanjesic/Cropix

Napokon kreće sanacija jame Sovjak na području Općine Viškovo, vrtače u koju se više od pola stoljeća odlagao opasni otpad i u čijoj se neposrednoj blizini nalaze kuće. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare povodom početka projekta sanacije, riječ je o jednom od najvećih, ali i najsloženiji projekt u području zaštite okoliša u Hrvatskoj.

image

Jama Sovjak

Matija Djanjesic/Cropix

- I to ne samo zbog vrijednosti ukupne investicije koja iznosi oko 390 milijuna kuna nego i zbog složenosti njegove izvedbe, ali i činjenice da će se radovi izvoditi u neposrednoj blizini kuća. 85 posto sredstava za provedbu projekta osigurano je iz EU fondova, a ostalo će sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – kazao je Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

image

Jama Sovjak

Matija Djanjesic/Cropix

Prema njegovim riječima, jama Sovjak uvrštena je još 2005. u Strategiju gospodarenja otpadom, kao crna točka, lokacija opasnog otpada koju treba što prije sanirati.

- Između tri rješenja, odabrano je ono koje je ocijenjeno kao najprihvatljivije stanovnicima Viškova. Radovi na sanaciji će trajati oko pet godina, odnosno 52 mjeseca, a s obzirom da će se odvijati u neposrednoj blizini kuća, očekujem maksimalan angažman u njihovoj sigurnoj izvedbi. Sigurnost stanovništva nam je na prvom mjestu, oni će podnijeti najveći teret, i zato je važno odmah uspostaviti dobru suradnju i kontinuirano ih informirati o svemu što se događa – rekao je Kukić.

image

Jama Sovjak

Matija Djanjesic/Cropix

Prema riječima načelnice Općine Viškovo Sanje Udović, odlaganje otpada u jamu Sovjak počelo je još 1949. godine i trajalo je sve do devedesetih.

- Stanovništvo je itekako osjećalo posljedice. Zadovoljni smo što će, po okončanu sanacije, crna jama Sovjak nestati i stanovnici će napokon uživati u okruženju kakvo zaslužuju – rekla je Udović.

image

Jama Sovjak

Matija Djanjesic/Cropix

Maja Feketić, načelnica Sektora za EU fondove u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavila je projekt sanacije koju će izvoditi konzorcij odabran na natječaju, kojeg čine GK grupa iz Varaždina, slovenska tvrtka Ekoma i Ivicom Consulting iz Zagreba. Crna jama Sovjak je vrtača na krškom terenu, dubine 35 metara, čiji je promjer 90 metara, u koju je odloženo 250.000 kubičnih metara opasnog otpada. Odlagalo se bez reda i organiziranja, svega 10 kilometara od središte Rijeke i 4 kilometra od mora, a najveći dio otpada, oko 110.000 kubika, čini kiseli mulj iz Rafinerije nafte Rijeka, koji je nastao kao otpadna tvar u proizvodnji maziva, motornih ulja i asfalta. Kasnije su u jamu odlagane i druge opasne tvari, kao što su otpadni katran iz bivše koksare, otpadna i pogonska ulja iz brodogradilišta te drugi rafinerijski i industrijski ostaci.

Trenutno je, kako kaže Feketić, u jami 150.000 kubika otpada, a on je podijeljen na četiti sloja. Donji sloj, oko 75 tisuća kubika, čini tvrdi katran, iznad je meki katran, oko 55 tisuća kubika, potom otpadna voda na oko 15 tisuća kubika, a površinski sloj su plutajući ugljikovodici na oko 7 tisuća kubika.

image

Jama Sovjak

Matija Djanjesic/Cropix

Studija izvedivosti za sanaciju rađena je 2012. i 2013., a potom i studija utjecaja na okoliš. Jedno od tri ponuđena rješenja, ono koje ne uključuje uništavanje otpada na licu mjesta već njegov prijevoz izvan granica Hrvatske, odabrali su Viškovljani okupljeni u Smokvarijanskoj listi, udruzi koja se godonama borila protiv odlagališta Sovjak i Viševac. Za sredstva iz EU fondova apliciralo se 2018. i za sanaciju je odobreno 320 milijuna kuna, odnosno 85 posto ukupnih sredstava, dok će ostatak sredstava platiti FZOEU. Prvo nadmetanje za odabir izvođača radova, provedeno 2019/20. godine je poništeno, budući da nitko nije zadovoljio tehničke propozicije.

Prema riječima Maje Feketić, donji dio jame, tvrdi katran, je nepropusna barijera i on se neće dirati, a jama će se zatrpati i zabrtviti.

image

Jama Sovjak

Matija Djanjesic/Cropix

- Sada slijedi pripremna faza, istražni radovi. Pripremiti će se uređenje terena gradilišta na kojem će se kontinuirano mjeriti zrak i meteorološki parametri – rekla je.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da je Sovjak na visokom drugom mjestu ekoloških problema.

- Općina Viškovo platila je visoku cijenu neodgovornog odlaganja otpada. Ona je domaćin eko bombe, tekućeg optada u jami, a bila je i domaćin Viševca za kojeg je važno da je saniran – zaključio je Komadina.

image

Jama Sovjak

Matija Djanjesic/Cropix
image

Jama Sovjak

Matija Djanjesic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:56