POBOLJŠANJE

Dvije oboljele djevojke iz Rijeke puštene su iz bolnice na kućnu njegu

KBC Rijeka
 Matija Djanjesic / CROPIX

Ukupno je kod pet osoba u Rijeci potvrđen koronavirus, a riječ je o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji te članovima njegove uže i šire obitelji, što znači da se zaraza, zasad, nije proširila izvan kruga njegovih kontakata.

Kako su rekli u Stožeru za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije, svi oboljeli u dobrom su stanju. Od petero ljudi, troje ih je hospitalizirano, a dvoje je u svom domu, u samoizolaciji. Hospitalizirane osobe, koje su smještene u izolaciju na Odjelu za infektivne bolesti riječkog KBC-a, imaju blage respiratorne simptome.

Drugo dvoje kod kojih je potvrđen virus uopće nemaju simptoma, a u samoizolaciji su u stanu, u odvojenim prostorijama. Pod stalnim su nadzorom epidemiologa koji redovito prate njihovo stanje i spremni su za hospitalizaciju ako dođe do pogoršanja.

Prvooboljeli Riječanin, koji je u pedesetim godinama i radi u Parmi, već je tjedan dana u bolnici, a vrlo brzo nakon njega hospitalizirani su njegova supruga i šogor, koji imaju između pedeset i šezdeset godina. Druge dvije osobe kod kojih je potvrđen koronavirus su kćeri prvooboljelog i šogora, stare između 20 i 30 godina.

Među oboljelima, dakle, zasad nema osoba iz rizičnih skupina, odnosno starijih ljudi i onih s kroničnim bolestima. Kako je istaknula Giulia Malatestinić, koja je na čelu Stožera, svi kontakti oboljelih osoba aktivno se obrađuju i provode se protuepidemiološke mjere.

U cijeloj županiji pod nadzorom epidemiologa je oko 150 ljudi. Riječki KBC zabranio je posjete bolesnicima, a kako je pojasnila Malatestinić, riječka je bolnica akutna bolnica te je dobro da se bolesnici, od kojih su neki podvrgnuti složenim zahvatima, ne izlažu mogućoj zarazi. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je da nema generalne zabrane posjeta u bolnicama, ali ravnatelji pojedinih bolnica mogu zasebno odlučiti.

U Stožeru ističu i da zasad nema apsolutne zabrane javnih okupljanja, nego se apelira na sudionike i organizatore da se osobe koje dolaze s rizičnih područja suzdrže od dolaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:23