POD OKRILJEM NOĆI

DVA SUSRETA NAKON DONOŠENJA LEX AGROKOR Za tajne sastanke Todorića i Marića nisu znali ni premijer ni Martina Dalić

Ivica Todorić i Zdravko Marić
 Boris Koavčev / Goarn Mehkek / Hanza Media

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije znao za sastanke koje je Zdravko Marić dvaput održao s Ivicom Todorićem nakon donošenja lex Agrokor, a za tajne noćne susrete ministra financija i bivšeg vlasnika Agrokora, kako doznajemo, nije znala ni bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Ivica Todorić, podsjetimo, u srijedu je na svom blogu objavio da se u periodu između svibnja i srpnja prošle godine, dakle nakon što je već otišao iz Agrokora i nakon što je lex Agrokor stupio na snagu, dvaput sastao sa Zdravkom Marićem. Sastanak je, tvrdi Todorić, uvijek bio dogovoren kasnije navečer, oko 21 sat, i to preko Ivana Crnjca, tadašnjeg glavnog financijskog direktora Agrokora i bivšeg šefa Zdravka Marića.

"Marić bi sa svojim autom došao na parkiralište Doma Sportova, preuzeo bi ga moj prijatelj koga sam zamolio da ga sačeka i doveo bi ga u jedan stan na Pantovčaku 198. Sastanci su svaki puta trajali oko sat vremena, a ja sam inicirao sastanke upravo iz razloga što je Marić jedno vrijeme radio u Agrokoru. Na spomenutim sastancima sam Mariću prezentirao informacije o Agrokorovoj strategiji, investicijskom potencijalu, regionalnoj snazi, sinergijama, tehnološkim inovacijama i dugoročnoj viziji kompanije kao lidera Hrvatskog i regionalnog gospodarstva", piše Todorić.

Tvrdi da je Marić na tim sastancima uglavnom šutio, gotovo da ništa nije govorio, pa Todorić pretpostavlja da je bio ozvučen, ali je, prema Todoriću, govorio nakon izlaska iz vile na Pantovčaku u dvorište. Međutim, naši izvori iz Banskih dvora kažu da je Todorić daleko od istine kada govori o tajnim mjerama i ozvučenju.

"Sjećam se da mi je rekao da je Dalićku doveo Božinović u Vladu, da vrlo važnu ulogu ima AlixPartners, da je Bricelj jedna od važnijih figura, da se Plenković snažno povezao s Knightheadom i da najveći utjecaj na Plenkovića ima Tena Mišetić", piše Todorić.

Sastanke Zdravko Marić nije demantirao, ali nije htio komentirati ništa jer se protiv njega vodi obnovljeni postupka pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

- Ne demantiram, ali u isto vrijeme ne bih ništa dalje komentirao, nikakve detalje. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa vodilo je postupak protiv mene, s obzirom na moju ulogu ministra financija i bivšeg zaposlenika u koncernu Agrokor. Razmatrali su jesam li bio u potencijalnom sukobu interesa te su zaključili da nisam. Nakon toga je obnovljen postupak koji još traje. Bit će prilike da o tome nešto više kažem kad se budem očitovao - rekao je u četvrtak Marić, s kojim se nakon sjednice Vlade sastao i premijer Plenković na tu temu, ali detalji tog sastanka nisu nam poznati. Premijer je jučer na pitanje vjeruje li Todoriću kada kaže da mu je Marić iznosio povjerljive inforacije odgovorio:

"Ne, apsolutno ne, to mi je i Marić rekao".

Znamo samo da Marić na tim sastancima s Todorićem nije bio po nalogu premijera, niti potpredsjednice Dalić, a on sam će doista morati objasniti što je tamo radio.

Sam premijer je na pitanje je li znao za taj sastanak rekao da nije znao.

- Nisam znao ništa o tom sastanku do trenutka kada sam pročitao tu vijest. On je rekao da će sam to objasniti - kazao je Plenković.

Ministar Marić jučer nam je samo kratko poručio da će "pojasniti sve kad bude prilika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:23