IGNORIRAJU RJEŠENJE

Dva obiteljska doma za starije pokraj Zagreba rade unatoč zabrani, evo što kaže odvjetnik vlasnice

Jedan od domova je izgubio dozvolu za rad, a drugi je nikad nije ni dobio. Odvjetnik vlasnice tvrdi da nije donesena pravomoćna odluka
 Vanja Nezirović

Iako su nadležne službe izdale zabranu rada kako bi se u Stupniku nedaleko od Zagreba zatvorila dva obiteljska doma za starije i nemoćne osobe, jedan koji je izgubio dozvolu za rad i drugi koji je nikad nije niti dobio, u tome zasad, čini se, nisu uspjele.

Odvjetnik Dražen Letica, kojeg je angažirala vlasnica oba doma, tvrdi da je "u tijeku niz upravnih postupaka te da dosad nije donesena niti jedna pravomoćna odluka". Međutim, u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike rekli su nam da je "obiteljski dom (onaj koji je imao dozvolu u Gornjostupničkoj ulici) poslovao od 2014. te da je 26. rujna 2021. brisan iz Evidencije fizičkih osoba koje profesionalno pružaju socijalne usluge".

To je, navodi se u odgovoru, učinjeno na temelju rješenja Ministarstva, odnosno Službe za inspekcijski nadzor od 31. svibnja 2021., kojim je navedenom pružatelju zabranjen rad.

Nadzor

- Ministarstvo je nepravomoćnim rješenjem zabranilo rad i pokrenut je upravni spor. Zatražili smo obnovu postupka i predložili odgodu izvršenja, o čemu još nije donesena odluka - kaže odvjetnik vlasnice obaju domova Dražen Letica.

U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, pak, tvrde da su tijekom svakog inspekcijskog nadzora utvrđene nepravilnosti te su donesena rješenja i podneseni optužni prijedlozi zbog niza prekršaja.

"Mjere koje su naređene rješenjima nisu izvršene, pa je doneseno rješenje o zabrani rada. Još nismo zaprimili presude u povodu optužnih prijedloga koje smo podnijeli", stoji u odgovoru iz Ministarstva. U Ministarstvu navode i da je u drugom domu, u Majdačkoj ulici, 6. svibnja 2020. obavljen nadzor tijekom kojega je utvrđeno da za taj objekt nikada nije pribavljeno rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga.

Odbijen zahtjev

- Tvrtka Supersolis j.d.o.o. podnijela je zahtjev za izdavanje rješenja u 2020. i odbijena je, a ponovljeni zahtjev podnesen je 11. lipnja ove godine te ponovno odbijen 9. rujna - kažu u Ministarstvu.

Zanimljivo je da tijekom zadnjeg inspekcijskog nadzora, 28. rujna ove godine, inspektorima nije bio dopušten ulazak u objekt.

- Inspektorima je tada predočen ugovor o najmu kojim je kuća iznajmljena privatnoj osobi u svrhu stanovanja. Nadležnom sudu poslat ćemo zahtjev za izdavanje naloga za pretragu objekta - najavljuju u Ministarstvu.

Županija ih prijavila Ministarstvu i DORH-u

Prijave na rad domova zaprimila je i Zagrebačka županija. "Podnijeli smo odmah prijavu Ministarstvu i DORH-u", kažu u Zagrebačkoj županiji.

Županija je, naime, za obiteljski dom u Gornjostupničkoj 2015. izdala rješenje o utvrđivanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalne usluge smještaja za 16 korisnika. No, iako oni nisu nadležni za provođenje inspekcijskog nadzora, zbog pandemije je Županijski stožer provodio kontrolu poštivanja mjera.

"Prilikom kontrole 3. svibnja 2020. otkrili smo da vlasnica obavlja djelatnost socijalne skrbi na dvije adrese, Gornjostupnička i Majdačka, a bez rješenja nadležnog tijela za Majdačku. Prijavu je Županija poslala 4. svibnja 2020. Ministarstvu", navode u odgovoru.

Potom je vlasnica u svibnju 2020. osnovala tvrtku, a u kolovozu podnijela zahtjev za izdavanje rješenja o utvrđivanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalne usluge smještaja na te dvije adrese.

"Zahtjev je bio nepotpun pa je odbijen", kažu u Županiji.

Tvrtka je u lipnju ove godine opet podnijela zahtjev. "Zbog neispunjavanja uvjeta Supersolis nema licenciju za rad", navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:09