ODBOR O IZVJEŠĆU VSOA-E

‘Dva milijuna kuna i nije neki problem uz sve druge probleme koje imamo u državi‘

Ravnatelj VSOA-e general Ivica Kinder, koji je i dalje na toj funkciji iako je smijenjen, podnio je izvještaj o radu te agencije

Ivica Kinder

 Damjan Tadić/CROPIX

Većinom glasova članova HDZ-a saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prihvatio je godišnji izvještaj o radu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) za 2022. godinu koji im je jučer podnio njezin ravnatelj general Ivica Kinder. HDZ-ova većina srušila je prijedlog predsjednika Odbora Siniše Hajdaša Dončića da se izvještaj ne prihvati zbog financijskih malverzacija unutar Agencije.

O tome USKOK već mjesecima vodi istragu, a predsjednik Republike Zoran Milanović u rujnu prošle godine pokrenuo je smjenu ravnatelja Kindera. Osim što su se suprotstavili odbijanju izvještaja, HDZ-ovi članovi su u zaključku predložili da se poziva predsjednika Milanovića da prihvati prijedlog za novog ravnatelja VSOA-e.

Korektivne mjere

Iako izvještaji kojima članovi odbora raspolažu jasno pokazuju da su u Agenciji počinjene višemilijunske financijske malverzacije i znaju da Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost konstantno određuje VSOA-i korektivne mjere, što znači da Agencija loše radi svoj posao, HDZ-ovi članovi Odbora glasali su za izvještaj ravnatelja Agencije pod čijim vodstvom su te makinacije napravljene, a Agencija loše radi svoj posao.

Prema neslužbenim informacijama, HDZ-ovi članovi Odbora svoj čin pravdali su tvrdnjama da je VSOA institucija te da dva milijuna kuna i nije neki problem uz sve druge probleme koje imamo u državi. Podrškom godišnjem izvještaju generala Kindera HDZ je praktički podržao i korupciju unutar VSOA-e te kaos koji već mjesecima vlada u toj Agenciji.

Iako je praktički smijenjen s mjesta ravnatelja, general Kinder i dalje je na čelu Agencije jer je premijer Andrej Plenković odlučio da će ostati na tom mjestu dok mu se ne pronađe nasljednik. A nasljednika nema jer predsjednik Milanović odbija prihvatiti prijedlog ministra obrane da se na to mjesto imenuje general Mijo Validžić. Milanović, naime, ne želi prihvatiti prijedlog koji mu šalje ministar Banožić i traži sastanak s premijerom Plenkovićem na kojem bi se riješila sva imenovanja u paketu.

Na to pak ne pristaje Plenković koji je nedavno rekao da suradnja s Milanovićem ne dolazi u obzir do kraja mandata. To, pak, znači da neće biti ni imenovanja novog ravnatelja VSOA-e kojem mandat istječe za tri mjeseca. Sve to događa se dok bjesni rat u Europi, dok Rusija pokušava destabilizirati područje Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dok su hrvatski vojnici u misiji 50-ak kilometara od ruske granice, a strane vojne službe odbijaju suradnju s VSOA-om jer je smatraju nepouzdanom.

Sigurnosne prijetnje

Na sjednici saborskog Odbora jučer su prihvaćena i godišnja izvješća o radu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost za prošlu godinu. Nakon što mu je prihvaćeno izvješće pred novinare je u Saboru stao ravnatelj SOA-e Daniel Markić te rekao da su među ključnim sigurnosnim ugrozama u Hrvatskoj terorizam, ekstremizam, organizirani kriminal te regionalna nestabilnost.

Markić je na brojna novinarska pitanja odgovorio kako ne može komentirati sukob premijera i predsjednika države, vojnu pomoć Ukrajini, slučaj Zambija, stanje u VSOA-i. Istaknuo je da je njegova primarna zadaća da služba bude funkcionalna i da čini sve da to bude tako te tvrdi da nema političkih pritisaka na SOA-u. Uz to je istaknuo da predsjedniku i premijeru podnosi iste izvještaje.

Upitan za aferu SMS, Markić je rekao da "možemo svi pretpostaviti tko je AP", ali ipak nije otkrio tko je to. Također se složio s inicijativom premijera da je potrebno mijenjati zakon kojim bi se spriječilo curenje informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:29