REAKCIJA NA IZJAVU

DUZS protiv policije: Vatrogasci piromani vrlo su rijetki slučajevi

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) reagirala je na izjave glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića koji je u utorak u Zadru kazao kako je bilo “slučajeva da su vatrogasci sami palili pa onda gasili požare”.

Ograđuje se od svakog zlonamjernog ili krivog tumačenja te izjave usmjerene ka eventualnom diskreditiranju profesije vatrogasaca.

Četiri slučaja u 10 godina

U proteklom desetogodišnjem razdoblju (od 2001. do 2011.) poznata su četiri slučaja u kojima su otkrivene i kazneno procesuirane četiri osobe iz vatrogasnog miljea, odgovorne za podmetanja požara. U odnosu na ukupan broj angažiranih vatrogasnih snaga na priobalju (ove godine oko 8000 vatrogasaca) smatramo da takvi slučajevi govore o činjenici da u svakoj profesiji, pa tako i u vatrogastvu postoje izolirani primjeri, počinitelji kaznenih djela, koji svojim postupcima ne služe na čast svom pozivu, ali koji ga kao takvi ne smiju obilježavati, stoji u priopćenju.

Nadljudski napori

Upravo sustav vatrogastva takve počinitelje kaznenih djela ne smatra svojim pripadnicima te otklanja svaku mogućnost poistovjećivanja s tisućama ostalih u svojim redovima, koji časno obavljaju svoj posao, navodi DUZS.

Da je tome tako, govori i nepobitan profesionalizam i požrtvovnost vatrogasaca koji svih ovih godina ulažu nadljudske napore kako bi spasili ljudske živote i materijalna dobra, a našoj zemlji sačuvali epitet sigurne zemlje.

Jednako tako, upravo je dosadašnja dobra suradnja DUZS-a i MUP-a, kao i sasvim sigurno i buduća, pokazatelj kako se dobrom koordinacijom, u skladu sa svojom nadležnošću, sigurnost građana Republike Hrvatske i njenih gostiju stavlja na prvo mjesto. S tim ciljem vatrogasci i pripadnici policije svojim intervencijama svakodnevno daju svoj nemjerljiv obol, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:20