REAGIRANJE NA TEKST

DUZS ODGOVARA JUTARNJEM: 'Nismo nadležni da ljude obavještavamo o olujama'

Državna uprava za zaštitu i spašavnje ovim putem, temeljem Vaših navoda koje ste iznijeli, reagira s ciljem ispravke netočnih informacija iznesenih u članku IDILA NA WEB STRANICAMA DUZS-a Ni traga o nevremenu i građanima koji uznemireno zovu 112.

Prije svega, moramo naglasiti da Državna uprava za zaštitu i spašavanje u okviru svoje nadležnosti i danih ovlasti nastoji točne i potpune informacije o pitanjima iz svog djelokruga rada pravovremeno plasirati u javnost, poklanjajući pri tome mnogo pažnje razvijanju dobrih odnosa i korektne suradnje s domaćim i stranim medijima, za što smo već mnogo puta bili i javno pohvaljivani. Stoga nas čudi ovaj prilično nekorektan osvrt na naš web, posebno iz razloga što u većem dijelu Vašeg cijenjenog članka iznosite neistine.

1. Kao autorica objavljenog članka u jednom dijelu teksta navodite „kako pogledom na taj web portal ničime se ne da naslutiti da su u cijeloj zemlji vremenski uvjeti katastrofalni i da je nekoliko osoba ozlijeđeno“.

Nije točno kako na našim web stranicama nije vidljiva vijest o nevremenu, jer je odmah jutros objavljeno upozorenje na opasne vremenske prilike, koje je vidljivo u rubrici "Novosti" na naslovnoj stranici weba i za čije pronalaženje nije potrebna nikakva posebna vještina poznavanja pretraživanja Interneta.

2. Nadalje navodite da „svatko tko želi pročitati trenutne podatke vezane uz nevrijeme i štetu koju je ono prouzročilo mora se dobro pomučiti da bi na stranici DUZS-a pronašao vijesti o posljedicama nevremena“.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje nije nadležna za davanje bilo kakvih informacija o štetama nastalim nevremenom, već su za to nadležne druge institucije u RH.

3. Što se tiče Vašeg osvrta na naslovnu vijest na našoj web stranici „o pozivu koji djecu potiče na izradu likovnih, literarnih i foto radova na temu katastrofa i snaga zaštite i spašavanja“, moramo naglasiti da smo kao Uprava vrlo ponosni na spomenuti Natječaj, koji iz godine u godinu okuplja oko 2000 radova djece iz cijele Hrvatske, a uključuje i radove učenika s posebnim obrazovnim potrebama. Poziv za uključivanjem djece u Natječaj, a posebno iz razloga što je isti aktualan, niti u jednom dijelu ne smatramo spornim te smatramo kako isti svakako zaslužuje biti središnjim dijelom službene web stranice Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vjerujemo da Vam je kao novinarki poznato da je za prikupljanje informacija iz naših 20 županijskih centara, a potom njiihovu obradu i sastavljanje u objedinjeno izvješće, potreban određeni vremenski period.

Stoga Vaš članak u cijelosti smatramo zlonamjernim i tendencioznim, ali i štetnim za cijeli sustav zaštite i spašavanja, jer informacije koje ste naveli u članku nisu točne.

Radi istinitog informiranja javnosti najljubaznije Vas molimo da nas sljedeći put u slučaju nedoumica i nejasnoća slobodno kontaktirate, kako bismo Vas uputili u nadležnosti i zadaće Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 11:46