NOVINARKA O SVOM SLUČAJU

ĐURĐICA KLANCIR 'Proteklih dana javilo mi se mnogo građana, izgleda da je do mene prilično lako doći'

Đurđica Klancir
 Danijela Peracic / CROPIX

- Bježi se od srži problema, a to je da je jedan političar tražio posebno policijsko postupanje da bi poslao tužbu zbog teksta objavljenog na portalu, rekla je u emisiji Točka na tjedan televizije N1 novinarka Đurđica Klancir koju je policija prošlog tjedna došla legitimirati u redakciju u kojoj radi.

- Župan Žinić je rekao da se radi o tekstu u kojemu se piše o smjeni ravnatelja osnovne škole u Glini. Radi se o priči iz utrobe Hrvatske gdje je ravnatelj škole nakon 40 godina rada, nekoliko mjeseci prije kraja mandata, smijenjen. Taj ravnatelj je sumnjao i smatra da je politički maknut. To je bitno jer imamo skalu postupanja od vrha politike do malih sredina gdje se po političkom dikatatu događaju ovakve stvari, kaže Klancir dodajući kako je ministrica obrazovanja u tom slučaju poslala "dvije suhe rečenice iz kojih se ne da ništa zaključiti".

- To je ono što boli hrvatsku politiku. Vidimo postupanje moćnika koji žele biti nedodirljivi, rekla je Klancir.

- Rekla bih da je uvredljiv za javnost način na koji je policija i politika komunicirala oko ovog slučaja upada policije u redakciju da bi se legitimiralo novinarku koja je pisala tekst. Ono što je bilo važno je da su sami policijski službenici kroz sindikat upozorili da to nije točno. Ravnateljstvo ignorira poruku vlastitih službenika da to nije uobičajeno, kaže Klancir navodeći da ju je nekoliko osoba upozorilo na čl. 63 Zakona u kojemu je navedeno da policija može odbiti postupanje ako se radi o djelima klevete i sumnju na uvredu časti.

- Ne znam, ali pretpostavljam da župan Žinić ide u tom smjeru. Za tekstove u kojima sam ga spominjala sam ga uvijek kontaktirala. Tako i u ovom. Nije odgovarao, ali odgovorio je nakon nekoliko sati od objave teksta i njegov odgovor je odmah inkorporiran u tekst. Odlučio je tužiti nakon par mjeseci, njegov je odvjetnik zatražio je žurno postupanje policije i policija je žurno postupila. I za policiju i za cjelokupnu situaciju je bitno da se rasvijetli je li moguće da je na 'halo' naručio ovakvu akciju, kaže Klancir.

- Proteklih dana javilo mi se mnogo građana, izgleda da je do mene prilično lako doći. Vrijeme je da se rasvijetli kako se postupa i za koga. Jesmo li svi jednaki i mogu li ljudi s političkog vrha naručivati poteze, to je izuzetno važno u državama s ovako oskvrnutom demokracijom kakvu u ovom trenutku imamo u Hrvatskoj, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:20