ZEČJI NASIPI SU IZDRŽALI

Dunav pod nadzorom: Ilok do jutra 'ispraća' vodeni val

U pričuvi su i pripadnici HV-a za čijim angažmanom dosad u Vukovaru nije bilo potrebe
 Damir Glibušić/CROPIX

VUKOVAR, ILOK - Vodostaj Dunava kod Vukovara i u nedjelju je još bio u blagom porastu - u 24 sata razina vode „digla“ se za 12 centimetara - a očekuje se da neće premašiti +790 centimetara.

-Stanje se kontinuirano prati i spremni smo u svakom trenutku intervenirati ukaže li se potreba - rekao je u Vukovaru Mario Spajić iz Hrvatskih voda. U pričuvi su i pripadnici HV-a za čijim angažmanom dosad u Vukovaru nije bilo potrebe.

Zečji nasipi na Otoku sportova danima odolijevaju vodenoj bujici, a na nekoliko „nižih“ lokacija uz Vuku i Dunav nasipima je branjeno i nekoliko kuća i vrtova. Vukovarski Stožer za zaštitu i spašavanje i u nedjelju je 20 ljudi iz Civilne zaštite uposlio na pripremi dodatnih vreća s pijeskom, kojih je dosad, prema riječima zapovjednika stožera i vukovarskog dogradonačelnika Željka Pinjuha, utrošeno oko 12.000.

Očekuje se da će vodostaj Dunava u ponedjeljak ući u stagnaciju, a problemi bi, prema Pinjuhu, mogli nastati ukoliko dođe do jačih kiša zbog mogućeg prelijevanja iz kanalizacijskih šahtova, pa su pripremljene crpke.

Kod Iloka Dunav će rasti i tijekom noći, a veliki vodeni val mogao bi potom biti „ispraćen“ iz Hrvatske. Iločki gradonačelnik Miroslav Janić rekao je da u gradu nema većih problema.

Nasipima se od poplave brani Ribarska ulica gdje se, kod hotela Dunav na samoj obali rijeka izlila iz korita na parkiralište, te u Ulici I.G. Kovačića u tzv. Slovačkom kraju gdje je iz svoje kuće evakuirana jedna obitelj. Očekuje se da će vodostaj Dunava kod Iloka doseći razinu od oko +715 centimetara.

Nakon stagnacije, a potom i polaganog opadanja vodostaja, iz Hrvatskih voda prognoziraju da će povlačenje Dunava u svoje korito potrajati narednih 10 do 15 dana. Tek tada moći će se zbrajati štete uslijed izlijevanja rijeka na istoku Hrvatske, ali i troškovi obrane od poplava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:02