DEBATA UOČI 2. KRUGA

Dukić: On govori gluposti; Vučetić: Da biste razumjeli moje stanje trebala bi vam viša specijalizacija od ginekološke!

Kandidati za zadarskog gradonačelnika sučelili su svoje programe, ideje i modele upravljanja Zadrom
Branko Dukić i Marko Vučetić
 Jure Mišković/Cropix

Branko Dukić i Marko Vučetić odmjerili su snage uoči drugog kruga izbora za gradonačelnika Zadra.

Sučeljavanje dvojice kandidata održano je u ponedjeljak točno u 12 sati u Kneževoj palači u Zadru, a ekskluzivno ste ga mogli pratiti uživo na portalu Zadarski.hr.

Hoće li i iduće četiri godine Zadar voditi Dukić ili će nakon 30 godina vlast u Zadru prvi put osvojiti kandidat koji nije iz HDZ-a? U prvom krugu prednost je dobio Branko Dukić, kandidat koalicije HDZ, HSP, SU i Reformisti, osvojivši 9.683 glasa (39,32 posto), dok je Vučetić, kandidat koalicije SDP, AM, HSS, Glas i Centar, dobio 6.624 glasova (26,90 posto)

Dukić i Vučetić sučelili su svoje programe, ideje i modele upravljanja Zadrom, a mi donosimo najzanimljivije detalje iz debate.

Dvojica kandidata odmah na početku „uhvatili“ su se Enija Meštrovića, svjesni da bez njegovih vijećnika nitko ne može osigurati većinu u Gradskom vijeću.

- I HDZ i SDP su doživjeli pad glasova, dogodio se Enio Meštrović sa svojom listom, unio novi pogled na politiku u Gradu Zadru. Na nama je da zajednički radimo na boljitku Zadra, treba poštivati volju građana – ustvrdio je Dukić na samom početku.

Na pitanje voditelja ima li kontakte s Eniom Meštrovićem, Dukić je kazao da Enio i njegova lista nisu ničiji.

- Ja nemam legitimitet s njim pregovarati, to je uzaludno dok ne postanem gradonačelnik. Kad postanem, onda ćemo vidjeti na koji način ćemo surađivati jer ne vidim tko bi imao protiv dobrih projekata. Tako da ćemo se svi na dobrobit grada Zadra naći, razgovarati i dogovoriti kako dalje, jer ne želimo da se stvara kaos i destrukcija u prostoru – rekao je Dukić, na što je Vučetić burno reagirao.

- Ovo je izraz antidemokratskog poimanja politike. Gradonačelnik nije taj koji odlučuje o Gradskom vijeću, u demokraciji vi ste samo jedan od elemenata demokratskog života. Nemate što petljati ni prtljati po GV i nemate što određivati i sastavljati većinu – ustvrdio je Vučetić.

- Vučetić govori gluposti, gradonačelnik je biran neposrednom voljom birača i ne smije dozvoliti situaciju da se u gradu dogodi nemogućnost odlučivanja. Imamo najveći broj vijećnika i prirodno je kada postanem gradonačelnik da dođem Eniju i razgovaram s njim o većini u GV – rekao je Dukić.

Debata se nastavila pitanjem o problemu parkirališta u Zadru, građani su nezadovoljni nedostatkom parkirališta...

- Nismo sve dobro iskomunicirali, imali smo peh, nismo otvorili projekte Vrata grada Zadra. Kroz tri godine promijenila su nam se tri ministra u Ministarstvu imovine i sa svakim voditi razgovor ispočetka... Bit će to i prije ako Bog da, okrupnili smo zemljište, napravit ćemo UPU... - rekao je Dukić.

- Kad HDZ promijeni ministra moraju ispočetka razgovarati, jer mnogi njihovi ministri imaju tendenciju zaborava, da se ne sjećaju onoga što su radili. Imamo i Kalmetu koji se apsolutno ničeg ne sjeća. Niste ništa napravili u 4 godine i očekujete da ćete u iduće četiri godine napraviti. Potpuno ste u stanju nemoći da to napravite. Mi moramo riješiti kvartovske parkinge, trebamo imati popis gradske imovine uključujući terene... Obale i lučice prema mojim podacima imaju preko 8 milijuna prenesene dobiti ovih godina, godišnje 1,5 milijun kuna, a ne pojeftinjuju usluge, nit vraćaju dobit gradu i ne rješavaju problem parkinga. To je bezidejno stanje – istaknuo je Vučetić.

- Napravit ćemo garaže na Ravnicama za strance i turiste, da se oslobodi prostor na Poluotoku. Ući ćemo i u sve kvartove visoke gustoće življenja. Ide velika digitalizacija, od 36 raskrižja imamo već 18 pod video nadzorom, napravit ćemo poboljšanja... - kazao je Dukić.

- To su realna rješenja, ali su bila moguća i prije 4 godine – uzvratio je Vučetić. Sad smo u situaciji da vam ili bezrezervno povjerujemo ili se u ovih par dana dogodila religijska preobrazba HDZ-a. Građani, ne birate vi sada nikakve programe, već ljude, odnosno čovjeka koji je u stanju to napraviti. Jer program za Zadar i druge gradove postoji... - ističe Vučetić.

- Vi očekujete da će vam netko drugi pisati programe? – upitao ga je Dukić.

- Je li A je to cesta (kod Bolnice) vaš program? - pitao je Vučetić.

- To je državna cesta dodao je Nevešćanin.

- Ironiziram – rekao je Vučetić.

Marko Vučetić je u sučeljavanju teško branio situaciju po kojoj nastupa kao nezavisni kandidat, a namjerava timski surađivati s većinom u Gradskom vijeću. Uz to je bio uporan u dokazivanju da je HDZ izbore za Gradsko vijeće - izgubio.

- Uspješan gradonačelnik mora imati dvije karakteristike: da je čovjek ideja i da je neovisan. Jesu li završili izbori za Gradsko vijeće? Jesu. Je li već sasvim razvidno da većina o kojoj vi govorite nije većina HDZ-a? Od 27 vijećničkih mandata HDZ ima 11, izbori su završili, HDZ je na ovim izborima izgubio Gradsko vijeće – naglašavao je Vučetić, na što je Dukić uzvratio:

- Marko Vučetić je tip koji će se sada sramiti svojih predstavnika u Gradskom vijeću, od kojih je dobio podršku, i bit će nezavisan... To želi, uzeti lopticu u ruke i otići s igrališta… - počeo je Dukić, no Vučetić ga je prekinuo izjavom koja će po mnogočemu ostati zapamćena:

- Ne sramim se ja nikoga, čak ni vas kao gradonačelnika, ali da biste vi razumjeli moje mentalno ili psihičko stanje, ili moj pogled na svijet, specijalizacija bi vam trebala biti negdje više od one koju imate – rekao je Vučetić, aludirajući na činjenicu da je Dukić ginekolog.

Moderator Nevešćanin raspravu je prekinuo programskim pitanjem.

Velike su liste čekanja u domovina za starije i nemoćne, malo je domova, čak i privatnih investicija, kako mislite riješiti taj problem?

- Zato što nismo socijalno osjetljivi, rekao je na početku Vučetić.

- Domovi za starije nisu bili ingerencija grada do sada. Imamo naznake od naših ljudi, otvara nam se mogućnost od 2021. do 2027. da možemo napraviti starački dom i mi ćemo ga napraviti, na Crnom ili na Bokanjcu, kapaciteta 100 soba. Rješavamo vrtićku problematiku, imamo suradnju s privatnim sektorom. Možemo i to riješiti pitanje na takav način, kazao je Dukić na što je stigao Vučetićev odgovor.

- Treba nam susret s bešćutnim socijalnim politikama koje su se do sada provodile. Zadar je trebao izgrađivati vrtiće. Imali smo slučajeve od Elvire Sterle do ovog što je gotovo pa popljačkao vrtić. Imamo HDZ-ovce koji su u stanju okoristiti se materijalno od vrtića do OPG-a. Ali imamo HDZ koji nije u stanju izgraditi nove vrtiće u gradu Zadru. Lokalne politike su politike koje vode računa o ranjivim skupinama. Ne smijemo odvajati rješavanje vrtića od staračkih domova. U mom će se mandatu izgraditi i vrtići i starački domovi, rekao je Vučetić.

Dukić mu je replicirao da su gradili i vrtić na Višnjiku i nebrojena igrališta, područnu školu na Ploči...

- Toliko se ulaže, u ovom trenutku oko 1,5 milijardu kuna na ovo područje, građani to prepoznaju, za svaku dobnu skupinu smo napravili nešto, rekao je Dukić, piše Zadarski.

Na pitanje moderatora Ivice Nevešćanina, postavljeno kandidatu Marku Vučetiću, kako će voditi Grad i provoditi reforme s obzirom da u izjavama ustraje u tome da je nezavisan, Vučetić je odgovorio da on "nije greškom izabran da bude vođa koalicije."

- To znači da ćemo gradsku upravu formirati da bude transparentna, dinamična, manja; ona nije ni sad glomazna, ima 11 upravnih odjela, ali ova gradska uprava je umorna. Kad imate pročelnika kojem se pročelništvo ponavlja deset ili 15 godina, to se u literaturi naziva očaj, kad ste neprekidno u istom stanju. To je očajno stanje - rekao je Vučetić, no Dukić mu je kazao da je njegov tim, s pročelnicima, u gradskoj upravi osigurao i postigao nikad veći broj investicija.

- Ja imam svoj tim, a vi meni sad predstavite te svoje ljude, viziju, program. Koji su to ljudi koji će voditi grad? - pitao je Dukić.

- Jedan je svećenik - odrezao je Vučetić.

- Neću mu reći ime - dodao je, no ipak je nadopunio ulogu svećenika: "On je visoko obrazovan, bit će dio mog tima za obrazovanje i kulturu, to će voditi", kazao je Vučetić.

Dukić: Ali već se Marjana Botić hvali…

Vučetić: Ne znam tko se hvali i ne slušam ćakule.

Dukić: Znači, nećete ni jednog iz SDP-a uzeti?

Vučetić: Ja nisam čovjek anarhije, netko vrijeme će mi morati ostati oni koji su već tamo.

Čini se da Zadar ima nedostatak kvalitetnih kadrova, jesu li potrebni kadrovski stanovi za liječnike, profesore...?

- Treba razdvojiti stambeno zbrinjavanje od kadrovske politike. Neke je kadrove potrebno i privući dodjeljivanjem stanova, mada profesori i liječnici imaju primanja da mogu sami sebi osigurati nekretnine. Grad bi mogao ponuditi na razne načine da dođemo do svojih nekretnina. Grad Nin je po povoljnim cijenama prodavao građevinska zemljišta na području Poljica Brig. Kolege čekaju POS-ove stanove 6 godina i žao im je što nisu napustili Zadar, sveučilište i Hrvatsku, oni su izigrani. Ne smijete ljude ponižavati i socijalno ugrožavati egzistencijalno. Što se tiče KBC-a Zadar ne bih se s tim igrao. Sveučilište i Opća bolnica nisu zasluga lokalne politike, pojedine odjele mogu dići liječnici na veću razinu, ne smije se zloupotrebljavati pacijente, to se na morbidan način radilo u ovoj kampanji i s linearnim akceleratorom i ruganjem s filozofijom u videu pa ste dobili povratni mehanizam. Kao član Senata sveučilišta neću vam reći što mislim kako bi grad Zadar mogao utjecati na širenje sveučilišta, neću vam reći koja je razina laži to – bio je oštar Vučetić.

- Što se tiče POS-ovih stanova grad Zadar je do sada izgradio njih 400 i sada se grade upravo na Crvenim kućama još 100. Imamo dvije nove lokacije na Smiljevcu i Bilom brigu. Radit ćemo i dalje na kadrovskim stanovima... Imamo zemljište u Diklu koje ćemo isparcelirati i još jednu lokaciju. Naš je ideal pravac prema KBC-u. Da postanemo Klinički bolnički centar. Opremu ulaže i grad i županija, u zadnjih 19 godina iz grada je samo uloženo 42 milijuna kuna. To želi cjelokupno stanovništvo. Jesmo, koristili smo politiku da dobijemo linearni akcelerator jer nam treba. Jesti li vi kao saborski zastupnik ikad rekli, dajte nam za Zadar bilo što, napravite nešto. Politička pozicija je ta koja se mora iskoristiti – rekao je Dukić.

Vučetić je rekao da je s političke pozicije pitao zbog čega su prodali prostor parkirališni od branitelja i ratnih stradalnika u Svačićevoj ulici?

- Kad je bila riječ o Daruvarcu upozorio sam da pada povjerenje prema RH zbog pravosuđa. Nije saborski zastupnik ono što ste vi u HDZ-u navikli, da djeluje klijentelistički – izazvao je Vučetić.

- Jeste li dali kunu za linearni akcelerator? - pitao je Dukić dodajući kako vjeruje da je Zadar siguran grad u kojem nitko ne trpi nasilje.

- Mi smo spremni na digitalizaciju čitavog sustava, dolazi nam to vrijeme - ustvrdio je Branko Dukić, na evidentno zaprepaštenje Marka Vučetića.

- U kojoj ste vi godini? - pitao je Vučetić.

- Recite mi koje to vrijeme dolazi, da znam. Jer, digitalizacija postoji već 20 godina, ne 'dolazi' - ironičan je bio Vučetić, no Dukić je mirno dalje razglabao da je zadarska Gradska uprava 2015. godine među prvima u Hrvatskoj osnovala Inovativni Zadar, za digitalizaciju, pa je spomenuo i aglomeraciju.

- Kopanje ulica nije digitalizacija - skočio je Vučetić.

- Možda se rimuje, ali nije! Građani nemaju što na izborima za gradonačelnika glasovati o kanalizaciji, jeste li vi svjesni da ste maloprije rekli da će građani Zadra u 2021. godini glasati žele li kanalizaciuju?! Pa to je teatralan, maestralan uspjeh - negodovao je Vučetić.

Debata se nastavila zanimljivim pitanjem, trebaju li gradski pročelnici biti stranački ljudi?

- Ne bježim od stranačke niti nestranačke kadrovske strukture pročelnika. Bitna je stručnost, ako netko radi, nema veze je li u stranci ili nije, a bilo je i promjena ako netko nije bio na razini. Ali ne treba niti bježati da živimo stranačku demokraciju. Sad će doći pitanje inkubatora, tko će tamo raditi, ja ne znam. U Kneževoj i Providurovoj palači koju obnavljamo, tko će tu raditi? Pregovaramo s Ministarstvom kulture da Zadar mora imati svoj Gradski muzej, kompleks Muzeja dvije palače. Vjerujem da u Zadru ima dovoljno kulturnih djelatnika koji mogu to voditi... - kazao je Dukić.

- Postoji bitna razlika između politike i struke u Zadru. Vi birate isključivo po političkim kriterijima, a pozivate se na struku i smatrate da je bavljenje politikom struka. Ne, kreiranje zdravstvenih politika nije zdravstvo nego politika, također i prosvjetnih politika, to je politički rad. Koliko je moguće da netko od Zadrana koji nije stranački član dođe na radno mjesto, dolazi do izražaja koliko gospodin Branko Dukić nakon moje prve rečenice odmah meni oduzima riječ. Tako oduzima i radno mjesto Zadranima bez stranačke iskaznice. Zadru treba demokracija, otvorenost i nepredvidivost. Da ne znamo tko će se javiti na natječaj i upravljati institucijom, ali da znamo što će se s tom osobom dogoditi ako dobro radi, da će napredovati, a ako loše radi da će otići – istaknuo je Vučetić.

Dukić je uzvratio da nije koristio stranačku pripadnost za svoj napredak, ušao je u politiku tek 2006. godine.

- Ako nastavimo ovako, kod nas neće biti ljudi koji se žele baviti politikom. Želim da se svi mladi uspješni jave u politiku, da kreiraju život grada i tek onda ćemo napredovati – rekao je Dukić za Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 00:06