DIVLJAJU CIJENE

Dubrovnik: Za lokal u uličici uz Stradun traži se 10 tisuća eura po kvadratu

Stručnjaci za nekretnine objašnjavaju da za prostor na Stradunu nema ograničenja za cijene
 Rilović/CROPIX

DUBROVNIK - Unatoč krizi i padu na tržištu nekretnina, poslovni prostori u povijesnoj jezgri Dubrovnika i dalje se prodaju po astronomskim cijenama - za lokal od 45 četvornih metara u uličici uz Stradun tako se traži čak 450 tisuća eura, odnosno 10 tisuća eura za četvorni metar.

Riječ je o prostoru u uskoj ulici prema Prijekome, desetak metara udaljenom od Straduna, a namijeniti se može za kafić, restoran, zlatarnicu i slično.

Rijetke ponude

Premda je lokal tako blizu dubrovačke Place, koja je, kad je cijena poslovnih prostora u pitanju, među najskupljim ulicama u Hrvatskoj, stručnjaci za promet nekretninama ipak su ponešto rezervirani u pogledu cijene koja se traži u ovom slučaju.

Objašnjavaju da za prostor na Stradunu ograničenja cijene praktički nema, ali isti prostor nekoliko metara dalje vrijedi i nekoliko puta manje.

- Ponude poslovnih prostora u povijesnoj jezgri , a posebno na najatraktivnijim lokacijama nema. To je prava rijetkost, a ako se takva ponuda dogodi, cijena je zaista izuzetno visoka - kaže Frano Bezić, vlasnik agencije za nekretnine SPES i ujedno predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretninama Županijske komore Dubrovnik.

- Posljednji slučaj prodaje jednog takvog lokala, ako se dobro sjećam, bio je još prije pet-šest godina i cijena je bila oko 15 tisuća eura. Ali, to se odnosi samo na one najatraktivnije lokacije - na Stradun, ulicu Od puča, na Široku i na dva trga - Poljanu Paska Miličevića i ispred Crkve sv. Vlaha - objašnjava Bezić.

Vrijede puno manje

Smatra kako bi i sad, da se pojavi na tržištu, takav prostor postigao toliku, a možda i višu cijenu, no poslovni prostori u uličicama uz Stradun ipak vrijede puno manje. Ne govoreći o konkretnom slučaju, naš sugovornik iznosi i osobnu procjenu: - Realna cijena lokala u ulici uz Stradun bila bi pet-šest tisuća eura za četvorni metar - smatra Bezić. O. G .Čuljak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 07:22