OD IZVORA DO MORA

Dubrovnik se akcijom čišćenja ambalažnog otpada pripremio za turističku sezonu

Ako pobjede, dobiveni iznos će iskoristiti za ozelenjavanje područja oko Skloništa za nezbrinute životinje kako bi im boravak u azilu bio ugodniji

Od izvora do mora - Dubrovnik

 Privatna Arhiva/

Okoliš se ovog tjedna čistio i u Dubrovniku. Vrijedni volonteri pobrinuli su se da prikupe ambalažni otpad - i u moru i na kopnu - pa su svoj doprinos ekološkom projektu Od izvora do mora dali i volonteri iz Ronilačkog kluba Dubrovnik. Akciju čišćenja organizirali su u utorak poslijepodne na rivi u Velikom Zatonu, a okupilo se 20 volontera.

Predsezona je idealan trenutak za akciju čišćenja kako bi jedan od najpoznatijih gradova na Jadranu posjetiteljima ostao u lijepom sjećanju. Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, istaknuo je kako redovito organiziraju akcije čišćenja okoliša i podmorja jer im je to jako važno.

“Zbog toga smo se prijavili i na ovaj projekt jer svaka je takva akcija dobrodošla. Još ako rezultira i daljnjom akcijom pošumljavanja onda je rezultat itekako vrijedan. Zahvaljujem se svakako svim volonterima koji su se i ovaj put odazvali i učinili dobru stvar za čitavu zajednicu”, izjavio je Mato Franković.

Iako je ova akcija prikupljanja ambalažnog otpada bila vrlo uspješna, volonter Maroje Capurso uvjeren je da će se na isto mjesto i vratiti.

“Na ovoj smo lokaciji našli puno otpada. Mislim da ćemo morati još jednom ponoviti akciju na ovom dijelu jer nažalost u moru ima još otpada kojeg bi bilo dobro izvaditi”, objasnio je Maroje Capurso.

image

Od izvora do mora - Dubrovnik

Privatna Arhiva/

Projekt Od izvora do mora organiziraju Coca-Cola, Jutarnji list, Konzum i Udruga gradova kako bi potaknuli adekvatno zbrinjavanje ambalažnog otpada i brigu o okolišu, a najuspješnije gradove nagradili s 15 tisuća eura za urbano pošumljavanje. Ove godine sudjeluje 30 gradova u tri kategorije, a Dubrovnik se natječe u kategoriji velikih gradova s više od 35 tisuća stanovnika.

Ako pobjede, dobiveni iznos će iskoristiti za ozelenjavanje područja oko Skloništa za nezbrinute životinje Dubrovnik sadnjom stabala hrasta medunca i bijelog graba. Te su vrste, naime, ocijenjene kao najprikladnije za mikrolokaciju.

“Ključno je da će stabla na području skloništa stvarati prirodni hlad i zaklon životinjama što je od iznimne važnosti za kvalitetu njihovog boravka u azilu, poglavito tijekom ljetnih mjeseci, dok ne nađu svoju obitelj i trajni dom”, poručuju iz Dubrovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 22:20