BITKA ZA GLASOVE

Dubrovački branitelji: Nismo dali potporu Bandiću! Bandić: Jeste, evo papira ako ste zaboravili!

 Dorian Horvat/Cropix

DUBROVNIK - Predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice na nacionalnoj razini Želimir Čizmić javno je negodovao što je udruga bez svog znanja i odobrenja stavljena na listu potpore kandidata za predsjednika RH Milana Bandića.

- Držimo nedopustivim da mogući budući predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH krivotvori bilo čiju, pa tako i volju hrvatskih branitelja. U demokratskom društvu nedopustivo je unaprijed i bezrezervno držati da netko ima automatsku potporu dijela građanstva zbog pripadnosti određenim društvenim skupinama, u ovom slučaju braniteljskim - navodi nacionalni i dubrovački predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Želimir Čizmić koji kaže da se u slučaju potpore predsjedničkom kandidatu Bandiću ni jedno tijelo Udruge nije izjašnjavalo.

- To znači da će naši članovi, prema vlastitim sklonostima i u skladu s vlastitom savjesti, dati svoj glas onome tko bude dostojan njihova povjerenja. Želimo vjerovati da tako razmišljaju i čelnici ostalih udruga iz Domovinskoga rata, odnosno da su poštovali proceduru i time svojim izjavama potpore i potpisima priskrbili legitimitet i legalitet. Stvarajući u Domovinskom ratu državu i braneći svoj Dom, sanjali smo i borili se istodobno i za poštenu i pravednu Hrvatsku, Hrvatsku jednakih šansi i mogućnosti, Hrvatsku u kojoj se živi i napreduje po sposobnostima, a ne prečicama, podrijetlom i vezama. Danas se pak bezrezervno zalažemo za Hrvatsku u kojoj će se poštovati njezini zakoni i slobodno izražena volja - Želimir Čizmić.

- Svjesni da članovi udruge nisu amorfna masa i gomila podobna za manipulaciju, ovakav moj stav kao predsjednika UD HRM za RH i predsjednika podružnice Dubrovnik, jedini je moguć i odgovoran stav prema članstvu i društvu u cjelini. Stoga tražim javnu ispriku Milana Bandića našoj udruzi za pokušaj manipulacije uvrštenjem njezina imena na popis svojih podupiratelja bez naše dozvole - kategoričan je u svom stavu Čizmić.

O razlozima uvrštenja Udruge dragovoljaca HRM na popis braniteljskih udruga koji su predsjedničkom kandidatu Bandiću dali svoju potporu, izjasnili su se i iz Bandićeva izbornog stožera.

- Primili smo pismeno očitovanje Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika koja je službeno ovjerena i potpisana od strane 21 udruge. Među potpisnicima nalazi se i pečat Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice iz Domovinskog rata Dubrovnik i potpis njezina predsjednika, Želimira Čizmića! - tvrde iz Bandićeva izbornog stožera, te svoje tvrdnje potkrijepljuju i preslikom rečenog dokumenta.

- Ne želimo ulaziti u razloge takvog očitovanja i razrješavati dilemu je li gospodin Čizmić zaboravio da je dao potporu ili je promijenio mišljenje. Sve potpore koje smo primili proteklih dana, a ima ih više od dvijestotine različitih udruga, su dragovoljne i ni na kakav način nismo i ne želimo utjecati na njihovu potporu - zaključuju iz Bandićeva Izbornog stožera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:49