JOŠ JEDAN NEUSPJEH

Državni inspektorat ukinut je početkom godine s ciljem uštede novca. Evo kako je plan propao

Ministarstvo financija primilo je 231 novog inspektora, a jedino nije potrošilo ni kune
 Goran Mehkek / CROPIX

S prvim danom 2014. Vlada je ukinula Državni inspektorat kao zasebno inspekcijsko tijelo, a gotovo svih 800 uposlenika prebačeno je u pet nadležnih ministarstava s obrazloženjem da se na taj način želi uštedjeti novac i poboljšati rad inspektora.

Državni je inspektorat 1. siječnja ove godine prestao s radom, a inspektore su preuzeli Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma. Osim preuzimanja uposlenika, ministarstva su prema odredbi novog zakona bila dužna preuzeti i opremu, sredstva za rad, financijska sredstva i urede. Također, kako kažu u Ministarstvu financija, službenici su trebali biti smješteni u postojeće prostore te nije bilo potrebe za dodatnim uredima.

Ugovori o najmu

- Uredski namještaj i ostale infrastrukturne kapacitete koje je koristio Državni inspektorat preuzela su ministarstva razmjeno preuzetom broju službenika te sukladno tome nije bilo potreba ni za dodatnim troškovima vezano uz uredski namještaj i drugu opremu - rekli su u kabinetu ministra Lalovca.

No čini se da nisu baš svi ispoštovali odredbe novog zakona niti su poslušali ministra financija Borisa Lalovca, pa od štednje u pojedinim ministarstvima nema ništa. Neka su ministarstva kupovala novu skupu informatičku opremu, neka su uređivala postojeće prostore, a neka su unajmljivala nove urede.

Tako je, primjerice, Ministarstvo gospodarstva nedavno putem financijskog leasinga nabavilo ICT opremu vrijednu čak 4,7 milijuna kuna s objašnjenjem da računala i softvere kupuju zbog novih preuzetih inspektora. A za to im je, tvrde, odobrenje dalo i Ministarstvo financija.

Putem leasinga na rok od četiri godine nabavili su 80 stolnih i 10 prijenosnih računala te različite softvere.

- Spajanjem dijela bivšeg Državnog inspektorata s Ministarstvom ukazala se potreba za prebacivanjem oko 130 inspektora na 30 udaljenih lokacija u buduću WAN mrežu. Ministarstvo gospodarstva, koje je do sada bilo isključivo na jednoj lokaciji, koristi informacijski sustav koji je na završetku svog životnog ciklusa i koji se više ne može pojačavati nadogradnjama. Moramo naglasiti da je u Ministarstvo gospodarstva prebačeno 156 djelatnika Inspektorata, čime se broj službenika gotovo udvostručio - napominju.

U Ministarstvu gospodarstva odlučili su se i za najam uredskih prostorija za nove uposlenike, ali tvrde da su na taj način ostvarene uštede.

Nisu rekli koliko troše na najam.

Naime, gospodarski inspektori, osim u samom Ministarstvu, djeluju u pet područnih jedinica i 28 ispostava diljem Hrvatske.

Zato je Ministarstvo gospodarstva sklopilo nove ugovore o najmu za područne jedinice i ispostave, pod, tvrde, bitno povoljnijim uvjetima i na taj način ostvarilo uštede.

Jedini trošak

Jedini trošak koji su imali, kažu, bilo je uređenje prostorija u samom Ministarstvu koje je koštalo 170.000 kuna.

- Osim što je uglavnom smanjena kvadratura i cijena najma, od gradova ili države traženi su prostori u kojima se znatno manje ili uopće ne plaća najam. Također, sjedište inspektorata prebačeno je u poslovne prostore Ministarstva gospodarstva gdje se ne plaća najam.

Osim ulaganja u poslovni prostor u samom Ministarstvu za potrebe smještaja uposlenika bivšeg Državnog inspektorata, u ostale poslovne prostore nije ulagano ništa osim najma navedenih prostora - kažu u Ministarstvu gospodarstva.

Novu opremu za inspektore kupovali su i u Ministarstvu poljoprivrede. Tako su njihovi novi uposlenici dobili 40 prijenosnih računala i pisača.

Štedljivi Lorencin

- Informatička oprema koju su inspektori zadržali u najvećem broju slučajeva bila je dotrajala, zastarjela i nedostatna, tako da je bilo nužno, prvenstveno zbog korištenja sustava e-Inspektor, opremu obnoviti te kompletirati.

Stoga je to ministarstvo za svih 40 preuzetih inspektora nabavilo prijenosna računala i printera - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Koliko su opremu platili, nisu nam rekli.

Nova računala nisu nabavljali u Ministarstvu turizma, ali su gotovo 70.000 kuna potrošili na uređenje novih prostorija za uposlenike te na uredski namještaj i arhivu. Oni su pak preuzeli 60 turističkih inspektora i devet ostalih državnih službenika. Pohvalno je to da su od DUUDI-ja dobili državne urede, pa ne plaćaju najam.

- Preuzeti službenici smješteni su pretežno u uredskim prostorijama koje je koristio bivši Državni inspektorat te u uredskom prostoru dodijeljenom na korištenje od strane Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom na Trgu maršala Tita 8. Za radove uređenja potrošeno je 13.200 kuna, a za uredski namještaj i opremu arhive 55.829 kuna - odgovorili su u Ministarstvu turizma.

Može se bez troška

Ministarstvo rada preuzelo je 277 službenika i namještenika bivšeg Državnog inspektorata, a od toga 243 inspektora. Uz Središnji ured u Zagrebu, ustrojeni su i područni uredi u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu te ispostave tih ureda. U ovom ministarstvu nisu dodatno trošili na urede, opremu i uređenja, ali najavljuju da će morati u budućnosti kupiti novu ICT opremu, ali da će novac osigurati iz EU fondova.

Ministarstvo financija također nije nabavljalo nikakvu novu opremu niti je trošilo novac na uređenje prostora. Oni su pak preuzeli 231 službenika Državnog inspektorata. Od tog broja, Carinska uprava dobila je 182 nova službenika, a Ministarstvo financija 49 službenika.

- Službenici su smješteni u postojeće prostorne kapacitete Ministarstva finacnija te nije bilo potrebe za dodatnim uredima zbog preuzimanja službenika. Uredski namještaj i ostale infrastrukturne kapacitete koje je koristio Državni inspektorat preuzela su ministarstva razmjerno preuzetom broju službenika, te sukladno tome nije bilo potreba ni za dodatnim troškovima vezano za uredski namještaj i drugu opremu.

Eto, ministar Boris Lalovac je ipak pokazao da se može i bez dodatnog troška, iako je dobio novog 231 djelatnika.

Kako to da ostali ministri nisu uspjeli štedjeti?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 04:04