POZNATA FARMA

Državni inspektorat o pojavi salamonele: Vlasnik Lukač sam će odlučiti što će sa zaraženim kokošima

Veterinarska inspekcija zabranila je promet peradi te stavljanje na tržište svježeg mesa i konzumnih jaja podrijetlom od zaraženog jata

Jaja, Ilustrativna fotografija

 -/Photoalto/Profimedia/-/Photoalto/Profimedia

Državni inspektorat potvrdio je za Hinu da je veterinarska inspekcija zabranila promet peradi te njezino stavljanje na tržište svježeg mesa i konzumnih jaja podrijetlom od zaraženog jata farme Lukač, ali i da vlasnik mora sam odlučiti o provođenju postupaka vezanih uz zaraženo jato.

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata pojačano nadzire tvrtku Lukač u cilju zaštite zdravlja ljudi i životinja, naveli su iz Državnog inspektorata te dodali da je zbog pojave salmonele Lukačevim jatima konzumnih nesilica zabranila promet te peradi i njezino stavljanje na tržište svježeg mesa i konzumnih jaja.

"Sukladno zakonskim i podzakonskim aktima sam subjekt odlučuje o provođenju postupaka vezanih uz zaraženo jato peradi", zaključuju državni inspektori .

Mediji su objavili kako će vlasnik farme za proizvodnju i prodaju jaja Marijan Lukač morati usmrtiti 150 tisuća kokoši nakon što je u jajima pronađena salmonela.

Lukač svoju farmu vodi već 30 godina i ima 80 zaposlenih, a posao su nastavile i njegove četiri kćeri.

U istupima za medije vlasnik je kazao da su pazili na sve mjere pa je pogon izoliran iz naselja, a kokoši nisu u kavezu. Provedena je, naglasio je, sva dezinfekcija, a perad je protiv salmonele cijepljena tri puta.

Lukač kaže kako je njegova tvrtka po proizvodnji jaja druga u Hrvatskoj te da na tržište mjesečno stave oko pet milijuna jaja.

Državni inspektorat, poznato je, izvijestio je da se zbog salmonele na farmi Lukač s tržišta povlače konzumna jaja pet serija LOT brojeva.

"S tržišta se povlače konzumna jaja sljedećih LOT brojeva: 161022, roka trajanja: 16.10.2022.; 181022, roka trajanja: 18.10.2022.; 191022, roka trajanja: 19.10.2022.; 201022, roka trajanja: 20.10.2022.; i 211022, roka trajanja: 21.10.2022. Proizvod nije u skladu s EU Uredbom o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač konzumnih jaja je Lukač d.o.o. iz Graberja Ivaničkog. Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod", naveli su iz Državnog inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:51