MEGAINVESTICIJA

Država Kupare daje za 100 milijuna eura i stvara turistički dragulj

U Župi drubrovačkoj su zadovoljni zbog novih radnih mjesta, a proračun će dobivati dio koncesijske naknade
 CROPIX

Državni ured za upravljanje državnom imovinom raspisao je međunarodni natječaj za nekadašnji vojni kompleks Kupari u Župi dubrovačkoj nadomak Dubrovnika, koji će trajati do kolovoza ove godine. Time je nakon 20 godina omogućena revitalizacija u Domovinskom ratu porušenog hotelskog kompleksa.

Poslovni plan

Riječ je o projektu u turističkoj zoni Kupari 1 površine oko 13 hektara, na kojoj je određena ugostiteljsko-turistička namjena izvan naselja s maksimalnim kapacitetom 1500 kreveta i procijenjene investicije približno 100 milijuna eura. Projekt će se realizirati osnivanjem prava građenja i prava služnosti na zemljištu koji je u obuhvatu projekta, sklapanjem ugovora o zakupu hotela Grand i dodjelom koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže, sve na rok do 99 godina. Predviđena je i gradnja novih smještajnih i pratećih turističko-ugostiteljskih objekata kategorije 4 i 5 zvjezdica.

Podsjetimo, početni interes za Kupare iskazalo je već šest potencijalnih investitora, i to ruski Avenue grupa, Titan, Valamar poslovni razvoj, Karisma Hotels Adriatic čiji je suvlasnik Agrokor, turska Rixos Grupa i Braniteljska zadruga Mir. Za kompleks su se interesirali i investitori iz Azerbajdžana, SAD-a i Katara.

- Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača donijet će Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva turizma, Državnog ureda i Općine Župa dubrovačka - rekao je zamjenik predstojnika Državnog ureda Alen Čičak. Potencijalni investitor morat će dostaviti i poslovni plan za razdoblje od deset godina, dokaze o financijskoj sposobnosti te imati minimalni godišnji promet od 45 milijuna eura.

Novi katastar

Objavom natječaja zadovoljni su i u Općini Župa dubrovačka, posebice jer će se u Kuparima otvoriti nekoliko stotina novih radnih mjesta. Načelnik općine Silvio Nardelli ističe da je bilo jako puno posla oko Kupara te kako je najvažnije da se taj kompleks ne prodaje. Utvrđena je granica pomorskog dobra, riješeni su imovinski odnosi i izrađen novi katastar. Općina je napravila i prijedlog novog Urbanističkog plana uređenja za Kupare, a izmijenjen je i Zakon o koncesijama kako bi se uskladilo vrijeme trajanja koncesije na plažu i hotelskog kompleksa.

- Ono što je važno kada govorimo o pomorskom dobru jest da će samo petina biti pod zatvorenom koncesijom, i to dio ispod samog hotela. Sve ostalo bit će otvoreno za građane. Ceste su sada općinsko vlasništvo pa se više ne može govoriti o zatvorenom kompleksu. Osim hotela Grand, koji je kao spomenik arhitekture zaštićen, svi ostali hoteli - Kupari, Pelegrin te Goričina I i II - moraju se srušiti i na njihovu mjestu sagraditi novi.

Podzemni kompleks

Predviđena je i gradnja šetnice, lungomare, kojom će se Kupari spojiti s istočnim i zapadnim dijelom župske obale - kaže Nardelli i dodaje da će od naknade za pravo gradnje na državnom zemljištu Općina ubirati 25, a država 75 posto, dok će se u općinski proračun slijevati trećina koncesijske naknade za pomorsko dobro.

O iznosu, kaže Nardelli, sada je teško govoriti, no sudski vještak utvrdio je početnu cijenu koja se na godišnjoj razini ukupno kreće oko 130.000 eura. Budući investitor morat će svake godine izdvojiti i postotak bruto ostvarenog prihoda za koji je vještačenjem također utvrđen minimum.

Kompleks Kupara, nekad luksuzni vojni hotelski kompleks u koji je bivša Jugoslavija uložila oko milijardu dolara, uz Brijune, najvrednija je nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske.

Sastoji se od hotela, sportskih terena, šetališta, kompleksa tzv. Titove vile u kojem su osim Tita boravili i Stipe Mesić te Jadranka Kosor, kao i podzemnog kompleksa odnosno luksuznog atomskog skloništa s vinskim podrumom te lučicom u koju je nekada uplovljavao i Titov brod Galeb.

Tri velika turistička projekta u Dubrovniku

- Kupari su pravi primjer kako ćemo stavljati bivšu vojnu imovinu na atraktivnim lokacijama u turističku funkciju te tako ojačavati konkurentnost naših destinacija. Tražimo kvalitetne investitore koji će uložiti u smještajne kapacitete, te tako podići udio hotelskog smještaja, što je i predviđeno Strategijom razvoja turizma. Vjerujem da će odaziv na javni natječaj biti velik i da ćemo pronaći respektabilnog investitora koji će napraviti visokokvalitetno turističko odredište - istaknuo je povodom raspisivanja natječaja ministar turizma Darko Lorencin.

Osim Kupara, na dubrovačkom području još su dva velika investicijska projekta. Jedan na platou brda Srđ poviše samog Dubrovnika, gdje tvrtka Razvoj golf izraelskog poslovnjaka Aarona Frenkela u gradnju resorta s hotelima, vilama i golf-igralištima želi uložiti milijardu eura.

Drugi megaprojekt je Hrvatski san u Dubrovačkom primorju procijenjen na vrtoglavih sedam milijardi eura. Na predjelu Tri sestrice developer projekta Vicenco Blagajić planira sagraditi 7 hotela, više od 200 vila i apartmana te marinu sa 400 vezova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:21