NIŠTA NOVO

DRUGI KRUG KONZULTACIJA Manjinci ostali pri svome, Pupovac zabrinut, Petrina priznao: 'Vjerojatno ću podržati koaliciju Hrvatska raste'

 Tomislav Krišto/CROPIX

NOVO 11:32 - Boris Miletić iz IDS-a u jutarnjim satima bio je posljednji na konzultacijama.

- Naš stav je bio jasan, i prije izbora, mi smo dosljedni, nama je prihvatljiva suradnja s koalicijom Hrvatska raste - kazao je Miletić, a na pitanje je li moguća velika koalicija kazao je da će se teško to spojiti.

- Ali potrebno je da se što prije oformi vlast. Most je dobio veliko povjerenje, vrijeme je da preuzme i odgovornost - ukazao je Miletić.

--------------------------------

11: 29 - Drago Prgomet, Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović zajedno su bili kod predsjednice.

- Stav naše stranke je da se Sabor i Vlada što prije konstituiraju da ne dođe do ustavne krize. Ne bježimo od odgovornosti i preuzimanja vlasti. Nerealna mogućnost je velika koalicija, a mi ćemo na skupštini odlučiti s kim ćemo - kazao je Prgomet.

--------------------------------

11:29 - Čekajući konzultacije Milan Bandić družio se s Dragom Prgometom i njegove dvije suradnice. Bandić, a i Čačić najduže su se zadrzali kod predsjednice.

- Svima je u interesu da se ova saga sto prije razriješi. Ja se ufam u razum Milanovića, širinu Karamarka, iskustvo Petrova da danas puste dim i da se krene prema rješenju. Ja ću podržat onog tko će provest reforme jer svaki bedak moze doći na funkciju, ali ne može ostati na funkciji - kazao je Bandić koji je nekoliko puta ponovio da je on pet puta u Zagrebu dobio izbore. Nije se čuo ni s Karamarkom, ni Milanovicem, kako je kazao.

- Ja zovem samo svoju Vesnu, i mater...

--------------------------------

10:58 - Dragan Vulin i Josip Salapić iz HDSSB-a kazali su

- Nema izmjena, nikome nismo dali potporu, nismo ništa obećali, ali spremni smo na razgovore. No, čini se da su novi izbori izglednija opcija pa se spremamo. Novi izbori bit će jeftiniji ako se stanje nestabilnosti nastavi, jer onda su novi izbori jeftinije rješenje. Postoji i mogućnost da bi rezultat na novim izborima bio drugačiji, te bi možda dobili stabinu većinu - kazao je Vulin.

--------------------------------

10:41 - Radimir Čačić, predstavnik 'Reformista' na konzultacije je stigao 15 minuta prije dogovorenog termina kod presjednice.

- Nema ništa novo, rekao sam predsjednici isto sto i zadnji put - kazao je te dodao da ova sadašnja situacija ukazuje na nove izbore.

- Jasno je da je odgovornost na ljudima koji su pomislili da se u politiku može ući bez spremnosti, jer reći: 'Neću s nikim, glasajte za mene' može biti realno samo ako imaš apsolutnu većinu jer sve drugo vodi u ovakvu sitaciju. Jasno je da niti dva velika bloka ne mogu tvrditi da su bez odgovornosti jer ne mogu tvrditi da nema riješenja bez Mosta. Primarna odgovornost je onih koji ne žele preuzeti odgovornost, a sekundarna onih koji se ne žele dogovoriti - kazao je Čačić.

--------------------------------

10:22 - Na konzultacije s predsjednicom došao je i predstavnik Živod zida Ivan Sinčić.

- Ponovio sam predsjednici naše stajalište da nećemo podržati ni jednu od dvije koalicije - rekao je Sinčić.

--------------------------------

10:12 - Stipe Petrina na konzultacije je došao sam.

- Predsjednici Republike rekao sam da ću za Sabor podržati svakoga onoga tko bude imao 75 ruku, ako moja bude presudna, a za mandatara ćemo vidjeti. Po svemu sudeći, za sada, podržat ćemo koaliciju Hrvatska raste jer je bliže toj većini - rekao je Petrina novinarima nakon konzultacija. Na upit o kome govori u množini, odgovorio je da se radi o 'koaliciji stranaka čiji je predstavnik'.

--------------------------------

09:31 - Drugi krug konzultacija predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović s čelnicima parlamentarnih stranaka te zastupnicima izabranima u Hrvatski sabor počeo je u ponedjeljak u 9 sati, a prva je na Pantovčak stigla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Lekaj Prljaskaj je nakon razgovora s predsjednicom, na pitanje novinara koga će podržati, odgovorila da se još nije opredijelila te naglasila kako se 'manjine trebaju pridružiti većini'.

Zastupnik Roma, Veljko Kajtazi, kazao je pak da priliku treba dati koaliciji Hrvatska raste, dok je i predstavnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek slično kao Lekaj Prljaskaj kazao da će nastaviti razgovor s onim kome predsjednica da mandat.

Furio Radin kazao je da ostaje kod podrške koaliciji Hrvatska raste, ali dodao je da ukoliko dođe do malo vjerojatnog scenarija, odnosno velike koalicije, apelira na Most da ime predstave njihove stavove o manjinama.

- U slučaju, malo vjerojatnom, da dođe do koalicije u troje mi iz manjina trebali bismo upoznati tu treću varijantu Most jer za nas bi takva vlada bila nepoznanica - kazao je Radin.

Milorad Pupovac rekao je da SDSS ostaje kod stava da će podržati koaliciju Hrvatska raste, a predsjednici su kazali da ovaj put dolaze u manjem broju jer da su u nerazjašnjenim okolnostima izgubili jednog zastupnika.

- Nisam se s Raškovićem čuo od 19.11. Otada se više nije javljao što je izazvalo zabrinutost, a posebno zbog indicija koje su se pojavile u vezi s njim i političkim strakama koje oko njega pletu mrežu - napomenuo je Pupovac.

Prema rasporedu, Grabar-Kitarović na konzultacije o mandataru nove Vlade najprije prima predstavnike nacionalnih manjina, nakon kojih slijedi Stipe Petrina, izabrani zastupnik na listi Mosta te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida. Nakon njih, s hrvatskom predsjednicom razgovarat će Reformist Radimir Čačić, iz HDSSB-a dolazi Josip Salapić, potom Milan Bandić sa svojom Strankom rada i solidarnosti, Drago Prgomet iz stranke Hrid te čelnik IDS-a Boris Miletić. Trebao je doći i bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, no ispričao se obvezama u županiji Šibensko-kninskoj.

Poslijepodne, od 14 sati na Pantovčak dolaze Božo Petrov iz Mosta te potom predstavnici koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 11:46