SDP bira vođu

Drugi krug izbora odvija se u sjeni sumnji u izborne manipulacije

SDP-ovci će novog predsjednika stranke birati između Siniše Hajdaš Dončića i gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića

Zoran Paunović i Siniša Hajdaš Dončić
 

 Lucija Ocko/Cropix

SDP-ovci u subotu između bivšeg zagorskog župana, ministra prometa, zastupnika i potpredsjednika Sabora, Siniše Hajdaša Dončića i gradonačelnika Makarske, Zorana Paunovića biraju predsjednika koji će iduće četiri godine voditi stranku.

Njih dvojica su u prvome krugu u kojem se natjecalo pet kandidata (ispali su Sanja Major, Mladen Kešer i Mirando Mrsić) dobili najviše glasova i to Hajdaš Dončić 48,99 posto, a Paunović 19,68 posto, dok su se ostali glasovi u podjednakom omjeru rasporedili između preostala tri kandidata.

SDP-ovci, međutim, u drugi izborni krug ulaze sa sjenom sumnje u manipulacije izbornim procesom. Formalni prigovor se odnosio na izbor članova Predsjedništva SDP-a i nepravilnosti u Splitu, no izjava članice Predsjedništva Sabine Glasovac kako joj se javljalo više članova iz različitih dijelova Hrvatske sa sumnjama u regularnost izbora, da je po pojedinim izbornim mjestima glasalo više birača nego ih je izašlo, te još neke reakcije iz stranke, bacili su crnilo na cijeli postupak.

Prigovor ne izbore u Splitu Središnjoj izbornoj komisiji podnio je Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča i član bivšeg Predsjedništva kojemu je nedostajalo 13 glasova da ponovo bude u tome tijelu, ali nije ušao on nego gradonačelnik Trogira Ante Bilić. Središnja izborna komisija je prihvatila Krstičevićevu žalbu i poništila izbore u Splitu, ali samo za članove Predsjedništva i Glavnog odbora, na što su se uložile tri žalbe, uključujući onu šefa tamošnjeg SDP-a Davora Matijevića. Statutarna komisija ih je razmotrila i jednoglasno odlučila da nema razloga za ponavljanje izbora i poništila odluku Središnje izborne komisije.

image

Siniša Hajdaš Dončić

Lucija Ocko/Cropix

- Nismo imali dovoljno dokaza ni za kakvu drugu odluku - kratko je za Jutarnji izjavio predsjednik Statutarne komisije, odvjetnik Alen Čičak koji se izuzeo iz odlučivanja u ovome slučaju jer je i sam bio kandidat za Predsjedništvo.

Zabrinuto članstvo

Prema neslužbenim informacijama, problem je bio u tome što Izborna komisija nije provela nikakav dokazni postupak, nego je samo navela da se kasnilo s dostavom popisa birača. - Nije bilo nikakve usporedbe između skeniranog popisa i originala koji je kasnije dostavljen i ukazivanja na to da bi se išta na popisu prepravljalo, nadopunjavalo ili na bilo koji način manipuliralo. Nije se navelo ime niti jednog člana koji je evidentiran kao glasač, a nije se pojavio na biralištu - govori nam upućeni SDP-ovac i otkriva da se ova odluka koja se odnosi na navodne manipulacije izborima u Splitu i najviše je odjeknula u javnosti najlakše donijela jer nitko nije dostavio dokaz za prevare.

- Puno se teže donijela odluka da se Paunoviću odobri kandidatura iako nema pet godina staža. Zbog te odluke Peđa Grbin se jako naljutio na Alena Čička jer je on donosio pravila o kandidaturi koja su na kraju proglašena nestatutarnim, a Paunoviću odobrena kandidatura za predsjednika - kaže naš sugovornik i procjenjuje da će od svega najviše štete imati Siniša Hajdaš Dončić.

image

Zoran Paunović

Lucija Ocko/Cropix

Hajdaš Dončić nije želio davati izjave dok ne završi izborni proces. Paunović je rekao da je legalist i poštuje svaku odluku stranačkih tijela, a da sve ovo šteti ugledu stranke.

- Dobio sam pozive zabrinutih članova iz Splita i ostalih dijelova Hrvatske koji su izrazili sumnju u legalnost izbora - rekao je Paunović. Na pitanje sumnja li da njegov protukandidat Hajdaš Dončić manipulira izborima odgovara negativno i kaže kako vjeruje da će se u drugom krugu upregnuti svi resursi stranke da to manipulacija ne dođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:25