NOVA POŠAST

Droga jača od heroina stigla u Hrvatsku, već je odnijela dva života: ‘I mikro doza je fatalna!‘

Radi se o muškarcima u dobi od 40 godina, bivšim ovisnicima koji su se u jednom trenutku i liječili u Vrapču

Ilustracija

 Johannes Eisele/Afp

Jedna od najopasnih droga stigla je u Hrvatsku i odnijela dva života. Ovisnost i smrt mogu izazvati čak i mikro doze od svega dva do tri miligrama, što je jednako pet do sedam zrna soli.

Kako doznaje RTL, radi se o muškarcima u dobi od 40 godina, bivšim ovisnicima koji su se u jednom trenutku i liječili u Vrapču. Njihovo je stanje pratio psihijatar Ivan Ćelić.

- Radi se o dugogodišnjim ovisnicima o opijatima. Uzimali su heroin i bili su na supstitucijskoj terapiji. Mi smo se pribojavali podataka koji dolaze iz sjeverne Amerike i, nažalost, iako još nemamo službene toksikološke nalaze, ali prema navodima obitelji u blizini su se našla pakiranja fentanila. Osnova je sumnja da se najvjerojatnije radi o predoziranju fentanilom. Koliko je meni poznato to su prvi slučajevi u Hrvatskoj koji su vezani uz predoziranje fentanilom.

Ćelić je pojasnio tko je najviše izložen ovoj novoj drogi.

- Svi su izloženi. Najviše su izloženi oni koji kupuju drogu na ulici. Jedan od posebnim problema je da vi možete kupiti kokain koji može biti prošaran fentanilom gdje su dileri pomiješali da bi dobili viši ovisnički potencijal. Stvaranje ovisnosti na fentanil koji je od 50 do 100 puta moćniji od heroinai morfija i naravno povećava vjerojatnost od brojnih komplikacija. Najveća je komplikacija respiratorna depresija koja nominalno vodi u smrt - naglašava Ćelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 22:19