SMJENA POMOĆNIKA MINISTRA FINANCIJA

DRAMA U VLADI Šegon odbio otići, Linić zatražio njegovo razrješenje

 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić je na zahtjev premijera Zorana Milanovića zatražio razrješenje pomoćnika Branka Šegona, koji nije želio dobrovoljno odstupiti, priopćila je Vlada.

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović sinoć je u Dnevniku Nove TV naredio ministru financija Slavku Liniću smjenu njegova pomoćnika Branka Šegona!

- Taj gospodin koji uživa povjerenje svog ministra financija, neće više biti pomoćnik ministra - poručio je sinoć Milanović.

Ministru financija javno je naredio kako očekuje da ubrzo operativno provede u djelo Šegonovu smjenu.

- To je tehničko pitanje, to će biti tako, i to je upozorenje svima ubuduće. Kratko sam razgovarao s Linićem, očekujem da on nešto poduzme. Ako to ne napravi, morat ću ja - ponovio je. Pomoćnici ministra ovise o povjerenju premijera, a u Šegona, rekao je Milanović, nemam više povjerenja.

- Radi se o čovjeku koji je iskoristio poziciju da pomogne sebi na javnom mjestu. Ne kriminalno, ne vjerujem da je tu bilo nezakonja niti elemenata kaznenog djela - rekao je premijer.

- Nitko nema pravo ugrožavati integritet SDP-a i Vlade - kratko je pak danas cijeli slučaj komentirao potpredsjednik Vlade Branko Grčić , a slično je potvrdio i ministar znanosti Željko Jovanović.

- SDP se razlikuje od ostalih stranaka po tome što su mu na prvom mjestu građani, a tek onda interes stranke. Na zadnjem mjestu je interes članova stranke. Tko to nije u stanju razumjeti, mora otići - rekao je Jovanović.

Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa prošloga je tjedna pokrenulo postupak protiv Šegona radi utvrđivanja je li se u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa, a zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, koje je u vlasništvu njega i obitelji, s HBOR-om na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012.

HDZ: 'Milanovićev potez je bizaran'

Saborska oporba suglasila se danas u ocjeni da je pomoćnik ministra financija Branko Šegon odavno trebao biti smjenjen, no zamjeraju načinu na koji je to premijer Zoran Milanović najavio preko televizije, dok vladajući ističu kako je premijer jasno objasnio principe po kojima funkcionira Vlada i SDP.

"Micanje Šegona ustvari je prvi korak koji će razotkriti način na koji SDP vlada i način na koji se iz državnoga proračuna izvlače novci u režiji pojedinih SDP-ovih dužnosnika", izjavio je HDZ-ov Gordan Jandroković novinarima u Saboru, podsjećajući kako oporba već dvedeset dana upozorava na potrebu njegove smjene.

Sinoćnja najava premijera Milanovića o Šegonovoj smjeni za Jandrokovića je vrlo neobična. "Njegov potez je vrlo neobičan, pa čak bih rekao i bizaran, jer to nije način kako se objavljuje nečija smjena", ustvrdio je. Mišljenja je i kako je to trebalo biti napravljeno na sjednici Vlade ili na posebnoj konferenciji za novinare.

"Vidjet ćemo kako će se to odraziti na ministra Linića, jer čini mi se da predsjednik Vlade nije zadovoljan njegovom reakcijom kada je u pitanju Šegon", poručio je Jandroković.

Čelnica HSP AS Ruža Tomašić istaknula je kako je Vlada odmah trebala istražiti sve okolnosti vezane uz Šegona, te da je on trebao odmah dati ostavku ili ga je trebalo smijeniti.

U svijetu je, kazala je, normalno da poduzetnici i gospodarstvenici budu dužnosnici, ali dok obnašaju dužnost, njihove tvrtke ne mogu sklapati nikakve ugovore s državnim tvrtkama.

Podsjetila je Tomašić i na premijerovu "visoko postavljenu ljestvicu" nakon smjene Mirele Holy, na što se prisjetio i laburist Branko Vukšić koji je rekao da je ljestvica nakon njezine smjene postavljena visoko "na 2,12 metara kako bi ispod mogao proći i Peđa Grbin".

"To je sve tragikomično, jer su novinari opet radili posao DORH-a i policije i da nije njih bilo, ne bi bilo ni slučaja Šegon", uvjeren je Vukšić.

Čudi ga, međutim način kako komuniciraju članovi Vlade i kako premijer Milanović šalje poruke ministru Liniću, preko televizije.

Potpredsjednika Sabora, SDP-ovca Nenada Stazića novinari su pitali je li se toliko dugo trebalo čekati sa Šegonovom smjenom, na što im je odgovorio kako je to stvar vlade i premijera. "Premijer je vrlo jasno objasnio principe, da postoji nešto što se zove čast SDP-a i da se s tom čašću nitko nema pravo kockati", naglasio je.

Sandra Simunovic / CROPIX
Zagreb, 310114.Sabor, Trg sv. Marka.Nastavak 12. sjednice Hrvatskog Sabora.Na fotografiji: Nenad Stazic.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Upitan bi li nakon Šegona mogao otići i ministar financija Slavko Linić, Stazić je ponovio kako je i to stvar premijera i Vlade. "Nije na meni da to komentiram, premijer vodi svoj tim", kratko je poručio.

Staziću je Milanovićeva najava Šegonove smjene preko televizije posve primjerena. "Premijer je dobio pitanje od novinara i na pitanje je odgovorio. Što je trebao, oglušiti se na to pitanje", odgovorio je Stazić novinarima protupitanjem.

Za Jozu Radoša (HNS) Milanovićeva je odluka logična i nije neočekivana. "Premijer je već rekao da se došlo do granice, do nekakve sive zone i ta odluka je logična", ustvrdio je Radoš.

Takve stvari, naglasio je, zbog visoko postavljenih standarda ne bi smio nitko raditi. "Prema tome, nije neočekivano da je donesena takva odluka", poručio je.

Na pitanje je li isključivo odgovornost Šegona ili treba preispitati i ministra Linića HNS-ovac je odgovorio kako uvijek postoji neka vrsta političke odgovornosti za svako imenovanje koje netko radi u svome resoru. "Procjena političke odgovornosti je naravno na premijeru, no ne vidim da je tu izravna odgovornost gospodina Linića koja bi podrazumijevala bilo kakve nužne mjere u pogledu njegove pozicije", kazao je Radoš.

Upitan misli li da bi nakon odlaska Šegona mogao otići i Linić odgovorio je kako to "svakako nije nužno". "Dakle, greške u kadrovskim odlukama su moguće, ali one nužno ne moraju povlačiti bilo kakvu odgovornost bivšeg dužnosnika, ministra u ovom slučaju, a što će biti dalje, to je prvenstveno stvar predsjednika Vlade, odnosno SDP-a", zaključio je Radoš.

Sandra Simunovic / CROPIX
Zagreb, 310114.Sabor, Trg sv. Marka.Nastavak 12. sjednice Hrvatskog Sabora.Na fotografiji: Branko Vukusic, Ivan Suker.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Nezavisnog Damira Kajina ne čudi Milanovićeva najava o smjeni Šegona. "Ne znam zašto bi se netko trebao čuditi toj odluci premijera, a čudi me da do sada sam gospodin Šegon nije podnio ostavku te se zahvalio na povjerenju gospodinu Liniću", rekao je Kajin.

Parafrazirajući ministra poduzetništva Gordana Marasa, Kajin je rekao kako između dužnosnika i njihovih privatnih tvrtki treba biti "dva metra armiranog betona". (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 21:57