NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Dragan Primorac oslobođen u slučaju 'touareg', Funda osuđen na 10 mjeseci uvjetno

 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Sudsko vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda, kojim je predsjedavo sudac Oliver Mittermayer, nepravomoćno je oslobodilo optužbi bivšega ministra znanosti, obrazovanje i športa Dragana Primorca optužbi da je od 2008. do 2009. nezakonito koristio terenac Touareg, koji je ne njegov poticaj nabavio tadašnji ravnatelj Hrvatskoga zavoda za norme, Tihomir Funda, a čime je proračun RH oštećen za oko 450.000 kuna.

Funda, koji je pak, priznao djelo, je pak istom presudom nepravomoćnos osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, te će morati vratiti navedeni iznos. Sud je naime, preinačio opis optužbe te je zaključio kako je Funda ilegalno nabavio luksuzni terenac no napravio je to na poticaj predsjednika Upravnoga vijeća Zavoda, Mirka Smoljića., a ne Primorca koji je vozilo uglavnom koristio 2 godine.

"Ova odluka Županijskoga suda u Zagrebu je za mene najbolji dokaz da pravosuđe funkcionira neovisno i sukladno najvišim Europskim standardma", rekoa je za Jutarnji Primorac. Funda je tijekom postupka rekao kako mu je Smoljić prenio poruku Primorca da mora nabaviti vozilo, te da je to u strahu od Primorca to i napravio, međutim da mu nikada Primorac osobno takvu neredbu nije izdao, već je sve što je čuo čuo od Smoljića. Smoljić je ,pak, nekoliko puta mijenjao iskaz.

Najprije je u istrazi u dva navrata tvrdio kako su se o nabavci Tourega sve dogovorili Funda I Primorac,bez njega, no na trećemu ispitivanju je potvrdio Fundine navode da je on prenosio informacije između ministra i Funde. Međutim na glavnoj raspravi Smoljić je po treći puta promijenio iskaz tvrdeći kako ga je Županijska državna odvjetnica Željka Pokupec prisilila da lažno tereti Primorca, odnoso da je on sam odlučio preko Funde ministru nabaviti Tourage nakon što mu se Primorac obratio te ga zamolio da li mu može nabaviti neki komotniji automobil jer ga bole leđa.

“Funda mi nikada nije rekao da Vlada nije odobrila nabavku vozila.”, rekao je Smoljić. Vrhovni sud je tijekom postupka ,pak, odlučio da Smoljićev iskaz nije bio iznuđen od strane tužiteljice.

Tijekom postupka ispitan je i vozač koji je tvrdio kako se Primorac kada je išao na proslave obljetnice Oluje iz nekoga razloga znao prebacivati iz jednoga vozila u drugo, odnosno da se Primorac iz nekoga razloga nije želio biti viđen u Touargeu. Primorac, koji nije želio odgovarati na pitanja, je, pak u kratkoj obrani rekao kako ” Nikada nije naredio da se nešto nezakonito napravi, a niti je u vezi toga automobila nešto znao u vezi nabave niti mi je itko naveo da bi u vezi toga bilo problema.”Danas imamo da praktično vozilo takvih karakteristika voze načelnici i da su nedavno nabavljena vozila Audi 6 koje članovi Vlade ne voze nego su dani na upotrebu Ravnateljstvu policije.”, rekao je Primorac.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu na presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 15:44